Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

oltas
Pozsony |

Változás történt az oltási rendszerben – már az 50 év felettieket is Pfizerrel vagy Modernával oltják, a nyugdíjasok kísérőinek ezentúl regisztrálniuk kell az elektronikus váróterembe. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

Az egészségügyi minisztérium tegnap bejelentette, ezentúl AstraZeneca helyett Pfizerrel és Modernával oltják az 50 évnél idősebb személyeket. Eddig kizárólag a krónikus betegek és a 60 év felettiek jelentkezhettek ezekre a vakcinákra. A tárca megerősítette, a következő hetekben a vártnál több oltóanyag érkezik, és időközben sikerült megemelni az oltóközpontok kapacitásait, ezért úgy döntöttek, lejjebb viszik a korhatárt. Az 50 évnél fiatalabbak továbbra is a vektor alapú AstraZeneca oltóanyagot igényelhetik, ebből azonban a Pfizernél jóval kisebb adag érkezik májusban. Elsősorban azok kapnak majd AstraZenecát, akik már az első adagot korábban megkapták. Egyelőre nem tették lehetővé a vakcinák szabad kiválasztását, mindenki olyan védőoltásra regisztrálhat, amelyet a korosztálya részére kijelölt a minisztérium.

Május elsejétől a 70 év felettieket kísérő személyek is soron kívül igényelhetik az oltást. A gyakorlatban azonban többször előfordult, hogy nem volt elég vakcina a plusz egy személy beoltására, vagy éppen idegen emberek csapódtak az oltásra igyekvő nyugdíjasokhoz, hogy így jussanak Pfizerhez. A kampány korábban elindult, mint ahogy arra az oltóközpontok felkészültek. Járványügyi szempontból a nyugdíjasok beoltása prioritást élvez, hiszen éppen ők a legkiszolgáltatottabbak a vírussal szemben. Az őket célzó újdonság feltételeit most pontosította az egészségügyi tárca: ugyanott, ugyanakkor, ugyanolyan vakcinát kap a kísérő is, mint a nyugdíjas. Az első adag oltás beadását követően a második körre mindketten azonos időpontot kapnak. Lényeges változás az eddigiekhez képest, hogy a kísérőknek regisztrálniuk kell az elektronikus váróterembe. Az internetes regisztrációs lapon (www.korona.gov.sk) először nekik kell bejelentkezniük oltásra. Ezt követően jelentsék csak be a 70 év feletti személyt, akinek regisztrációja során meg kell adniuk a kísérő születési számát. Ezzel az opcióval bővült a jelentkezési ív, a többi lépés nem változott. Ez azért fontos, hogy az adatbázisban párosuljon a két személy regisztrációja, és azonos időpontot kapjanak az oltásra. Ha a nyugdíjas regisztrációja valamilyen okból mégis megelőzi a fiatalabb személyét, akkor 24 óra áll a rendelkezésére, hogy ő is belépjen az elektronikus váróterembe. Ha ez nem történik meg, a rendszer kísérő nélkül sorolja be a 70 évnél idősebb személyt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?