Egyelőre mégsem regisztrálhat minden szlovákiai magyar a magyarországi oltásra, legalábbis hivatalosan

koronavírus-vakcina
Pozsony/Budapest |

A korábbi információkkal ellentétben magyar állampolgárság vagy tartózkodási engedély nélkül egyelőre nem jár a magyarországi oltás, legalábbis hivatalosan nem.

A lapunk rendelkezésére bocsátott korábbi információk szerint a külhoni magyarok, köztük a szlovákiai magyarok a keddi naptól tudnak online regisztrálni magyarországi oltásra. Később azonban kiderült, a regisztrációs rendszer ezt hivatalosan egyelőre nem teszi lehetővé. A magyarországi oltásra való jelentkezés feltétele jelenleg ugyanis a magyar állampolgárság, ennek hiányában a magyarországi tartózkodási engedély. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok mellett csak a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok és a hosszabb ideje Magyarország területén élő külföldiek kérhetik ott az oltást.

Ahogy arról beszámoltunk, az oltást az utóbbi csoport tagjai ugyan megkapják, de sokuknak nem postázták az ún. védettségi igazolványt. Márpedig ehhez az igazolványhoz kötődik a járványügyi korlátozások alóli kivételek jelentős része.

Szerdán több forrásunk is arról számolt be, amit korábban Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője is elmondott lapunknak, hogy a magyarországi oltási regisztrációt valószínűleg kiterjesztik a magyar állampolgársággal nem rendelkező határon túli magyarokra is. Ennek részleteiről érdeklődtünk a magyar illetékeseknél, de egyelőre nem kaptunk választ.

Egy olvasónk azonban felhívta a figyelmünket, hogy a magyar regisztrációs rendszer egy hibája miatt magyar tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szlovákiai állampolgárként is regisztrálni tudott az ottani oltásra. Az internetes űrlap a „Tartózkodási engedély száma” nevű mezőbe beírt útlevélszámot is elfogadja. Így akinek semmilyen magyarországi dokumentuma nincs, az is regisztrálni tud.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?