Mentik a Grammy-díj megtépázott becsületét

dd

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia: megszünteti az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi, és a folyamat átláthatatlan.

A 2022 januárjában kezdődő jövő évi jelölésekről az akadémia több mint tizenegyezer tagja fog dönteni a 15-30 tagú, iparági képviselőket tömörítő bizottságok helyett, amelyek összetételét soha nem hozták nyilvánosságra. A kérdésekre érkező hivatalos válasz minden esetben az volt, hogy a bizottságokban ülő szakembereknek egy-egy zenei stílusra van alapos rálátásuk, mivel nem várható el az akadémia tagjaitól, hogy a countrytól a hiphopig minden stílusban otthonosan mozogjanak. A szakemberek nevét pedig állítólag pont azért nem hozták nyilvánosságra, hogy ne környékezzék meg őket a kiadók és a menedzsmentek. 

Tavaly nagy visszhangot keltett az a nyilatkozat, amelyet a kanadai The Weeknd juttatott el a The New York Timeshoz. Napjaink egyik legnépszerűbb popelőadója korrupcióval vádolta meg a lemezakadémiát, illetve az említett bizottságokat, amikor After Hours című albuma egyetlen jelölést sem kapott. Ez a lemez világszerte az egyik legkeresettebb volt, a rajta szereplő Blinding Lights című dal pedig rekordot döntött: 40 hetet töltött a Billboard Hot 100 legjobb 10 felvétele között. Nem csak The Weeknd csalódott, a zenei világban is nagy meglepetést okozott, hogy az album és annak legnépszerűbb száma nem kapott jelölést. Több szaklap is arra tippelt, hogy a kiadó elfelejtette bejelenteni az anyagot a díjra, vagy adminisztratív hiba történt (ilyen már előfordult a díj történtében). Mielőtt nyilvánosságra hozták a jelöltlistát, a kritikusok zöme a Grammy-díj nagy esélyeseként emlegette a kanadai popsztárt. 

A lemezakadémia által a napokban kiadott közlemény szerint jelentős változások várhatók, és azért vezették be ezeket, hogy „biztosítsák a Grammy-díjak szabályainak és irányelveinek átláthatóságát és igazságosságát”.

A díjak odaítélésnek folyamatát már 2019-ben komoly bírálat érte, amikor az akadémia volt vezérigazgatója, Deborah Dugan azt állította, hogy a szervezet egyes tagjai a szavazáson barátaikat, kollégáikat juttatták előnyhöz. Akkor a lemezakadémia valótlannak nevezte Dugan állításait, illetve azzal vádolta őt, hogy a funkciójának elvesztése miatti bosszúból mondta, amit mondott. (Alig nyolc hónappal korábban még büszkén jelentették be, hogy végre egy nő került a szervezet élére, Dugan pedig reformokat tervezett, ám végül gyorsan távoznia kellett, mert kollégái összeférhetetlennek tartották.)

A The Weeknd-botrányt követően a One Direction fiúcsapat egykori tagja, Zayn Malik is véleményt nyilvánított, felszólította a szervezetet, hogy oszlassa fel a titkos bizottságokat. „Nyomást gyakorlok és harcolok az átláthatóság és mindenki részvétele érdekében. Biztosítani kell, hogy díjazzuk és ünnepeljük mindenki kreatív kiválóságát” – írta az idei Grammy-gála előtti Twitter-üzenetében.

A változások bejelentése után természetesen The Weeknd véleményére is kíváncsiak voltak az újságírók. Az énekes üdvözli a döntést, de ügynöke által azt üzente, továbbra sem óhajt részt venni a Grammy-díjért folyó harcban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?