Az őszi vetésűek szemrevételezése áprilisban

energen

Ebben az évben nagy a nedvességbiztonság, ami a legtöbb területen a jó kapilláris vízellátással hozható összefüggésbe. Ennek ellenére sok régióban a talaj felülről gyorsan és erősen száradni kezd. A másik fontos befolyásoló tényező a hideg tavasz, amely késlelteti a növényzet fejlődését. Ez ismételt munkát igényel a növényekkel.

A későn vetett búza fejlődése késlekedik ami nagyon kedvezőtlen. Nehezebb és nedves talajokon ellenőrizzük a gyökérzetet. Mérete meghatározó lesz az idei hozam szempontjából. A nagy gyökerek morforegulálnak, ezért a gyengébb állományokban jobban támogatják az oldalhajtásokat, és megakadályozzák a fő szár megerősödését és a hajtások eldobását. Idén elengedhetetlen a gyökérképződés ismételt támogatása. A nagy gyökérzetű növények 20–30%-kal nagyobb tápanyagfelvételt biztosítanak a talajból, és ez fogja meghatározni a terméshozamot. Szárazabb régiókban a gabonanövények számára is fontos lesz, hogy kapcsolatot tartsanak a visszahúzódó kapilláris vízzel. Javasoljuk, hogy ellenőrizze a gyökérzet aktuális állapotát az őszi árpa és még az időben megalapozott őszi gabonaállományokban is. A tavaszi gyökerek megújulása ebben az évben nem alakul nagyon jól.

Őszi búza

A legtöbb késői vetésben javasoljuk a gyökerek támogatását újra a 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS készítménnyel. Még a szép állományokban is fontos, hogy ebben az évben 0,3 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS-t adjunk a gazdagabb gyökérképződés kialakításához, mert az késik. Ehhez 7-10% folyékony karbamidot és 0,1-0,2 l/ha bórt adunk. 1,5 kg P2O5-t és 3–5 kg cukrot ajánlunk még adagolni hektáronként olyan állományokba, amelyek túlzott nedvesedéstől vagy kiszáradástól szenvednek (mindkettő ebben az évben gyakori). Ésszerű 0,1–0,2 l/ha ENERGEN 3D PLUS-t adni minden egyes alkalmazáshoz. Támogatja a víz visszatartását a növényben, és négyszeresére növeli a nitrát formájú nitrogén beépülését.

Őszi árpa

Javasoljuk, hogy tegyen különbséget a munkfolyamatban a takarmányozásra szánt és a sörárpa között. Előnyös, ha a száraz területeken 0,1–0,2 l/ha ENERGEN FRUKTUS PLUS-t alkalmazunk a sörárpában a szárbaindulás kezdetétől a kalászba szánt gombaölő alkalmazásig, amelynek ugyanolyan erős hatása van a növény vízvisszatartására, mint az ENERGEN 3D PLUS-nak, azzal a különbséggel, hogy nem támogatja a nitrogénnel végzett munkát, amely előnyt jelent a sörárpában. Ha fennáll a magas nitrogéntartalom veszélye a szemekben, akkor a FRUKTUS adagját 0,5–0,7 l/ha-ra emelhetjük, ami többek között növeli az EMT-t és csökkenti a rostán való átesést. A takarmányárpában úgy járunk el, mint a búzában.

Tavaszi árpa és tavaszi búza

Nem tehetjük, hogy nem említjük meg őket. Idén mindkét enyhén késleltetett növény esetében 0,5 l/ha FULHUM-ot, 7-10% folyékony karbamidot és 0,1-0,2 l/ha bórt javasolunk. A teljes mellékajtásokkal rendelkező állományokban, kb. 2 cm gyökerekkel, 0,5–0,8 CCC-t és mangánt. A foszfor és a cukor kombinációja rendkívül funkcionális felépítmény lesz.

Őszi repce

Az ENERGEN STIMUL PLUS-t 0,5 l/ha mennyiségben javasoljuk a növekedés teljes időtartamáig, a virágzás végéig. A repce virágzás után 20% nitrogént fogyaszt. Ezért van szükségük működőképes gyökerekre a végsőkig. A STIMUL határozottan támogatja a gyökérzet kialakulását és fenntartását, négyszeresen növeli a nitrát formájú nitrogén feldolgozását, ami fontos a nitrátot kedvelő repce számára, és visszatartja a vizet a növényben.

A búzanövekedés rövidítése és az alkalmazás fontossága

A sűrű búzanövényeket trinexapacetille rövidítjük, ami segít a leggyengébb hajtások eldobásában. A gyérebb búzaállományokat CCC-vel rövidítjük, amelyek támogatják a gyengébb ágak megnövekedését, és sűrűbbé teszik az állományt. Azok a búzaállományok, amelyeknek optimális számú erős hajtása van, úgy rövidítjük, hogy hogy az neutrális legyen a sűrűséggel szemben. Például választhatunk 0,2 l/ha trinexapacetilt és 0,5-0,8 l/ha CCC-t. A növényzet sűrűségét nem befolyásoló univerzális anyag a prohexadion-kalcium. Ez azért is érdekes, mert a használatakor nem kell figyelembe vennünk a kalász hosszát, és ez nem befolyásolja az állomány sűrűségét. (Ha trinexapacetilt adunk hozzá a termékben, ez már nem érvényes.) Az összes többi rövidítés esetében a kalász hossza a fő szárban legfeljebb 1 cm lehet.

Van értelme minden egyes rövidítéshez 0,1 liter/ha ENERGEN APIKÁL-t adni, amely ebben a dózisban nem befolyásolja az állomány sűrűségét, de a kalászokba juttatja az asszimilátumok jelentős részét, amelyet rövidítéssel veszünk el tőlük. A sűrű búza korai vetésénél az APICAL dózisának 0,3–0,5 l/ha-ra emelésével ritkíthatjuk azokat. Javasoljuk, hogy minden rövidítéshez adjunk 0,5 l/ha bórt, amely erősíti a szöveteket.

Néhány szó az auxinok használatáról

Az auxinok nagyobb dózisokban - például APIKÁL 0,5 l/ha - az első kipattintható szárcsomótól kezdve csak egy problémát okoznak. Ha a növényzet nem túl sűrű, és kiszáradt területen vagyunk, akkor előnyösebb várni a nagyobb dózisú APICAL alkalmazásával. Az állomány APIKÁL-al történő gyérítésére szolgáló ablak a BBCH 30 fázisban kezdődik és a szárbaindulás közepén ér véget. Javasoljuk, hogy várja meg, amíg a természet gyéríti a növényzetet, és csak ezután avatkozzunk be. Ez egy biztonsági játék. Az APICAL segítségével, sűrű állományokban, megakadályozzuk a kalászban a szemek csökkenését, növeljük az ETZ-t és a nitrogén-anyagok tartalmát. Ezenkívül az APIKÁL ugyanolyan humuszanyagokkal rendelkezik, mint a FULHUM, ezért ugyanolyan jól dolgozik a gyökerekkel, és ez idén tavasszal döntő lesz.

ENERGEN SK s.r.o.

Ing. Róbert Vitáriuš

0908 705 573

energensk@gmail.com

www.energen.info

Tanácsért látogasson el az ENERGEN CZ csatornára a YouTube-on

Aktuális videók a www.energen.info weboldalon.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz)

Ing. Kamil Kraus, Ing. Petr Král, Jaroslav Mach - Energen

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?