A tutyi meg a husom

Vasárnap

Meg az Eszti néni. Anyánk egyik Magyarországra szakadt nővére volt ő. Öregecske, dohos parasztházban élt az ő Sanyi bácsijával Csajágon.

Nem született gyerekük. Tehenük volt, kutyájuk, macskájuk, csirkéjük. Fel is kellett volna már újítani a ház hátsó falát, feldúcolni legalább, mert kidől ez, meglásd, mondta az Eszti néni. Mennyi csodás nyarat éltünk meg a húgommal náluk! Sanyi bácsi kövér volt és nagyon szuszogott, véreres szemeivel csak ölelt minket, örömködött, szeretett, mindig dohányzott, mindig csak az asztalnál ült, nem nagyon tudott felállni, járni, helyette az Eszti néni futkosott a dinnyéért, amit nekünk, a cseszkói húga lánykáinak vett vasárnapra a kofától, aminek az árát alaposan lealkudta, futott, perelt a szódással a késés miatt, alkudozott a csirkék lábát illetően. Mert a csirkelábakat is eladta az Eszti néni picurka nyereségért a még szegényebbeknek, hogy legyen finom falat a húslevesbe. Olyan izgalmas volt hallgatni a tereferéit, a hanglejtését, tündérséges kifejezéseit. Sokszor kimentünk vele a Makra-völgybe, pici szőlejük volt, pincéjük, szilvafáik, meg ilyen csodaságok. Nincs már kitől megkérdeznem, hogy is volt még a sok izgalmasság az Eszti nénivel. Zöldes-sárgás, karos lócáján ülve hallgattam az izgalmas alkut, hogy a mennyi láb az mennyi forint, mert jó ám szopogatni, a nyakaknak is más áruk volt, micsoda nyakak és micsoda nyarak voltak azok! Tíz, tizenegy lehettem akkoriban.

Egyszer szerelmes is voltam az Eszti néninél. Vagy csak ma szépítem, szépíteni akarom, szerelmesítem az emléket. A ráncos szoknya, amit anyánk varrt, biztosan benne van. Pettyes volt. Piros alapon fehér pettyek. Vagy fordítva. És mindig a szomszédék háza előtt sétáltam, a nagyobbacska fiú már épp hazaterelte a teheneket, gondoltam, hátha megint megszólít. Este meg egy öreg újságra firkáltam, hogy szívből tudnálak csókolni, mert akkoriban volt sláger a Hazudik a szemed, az a gyönyörű című Korda György-szám, s abban a „csókolnálak szívemből”, az Eszti néni erre nagyon megijedt, azonnal táviratozott anyánknak, hogy baj van az erkölcseimmel, azonnal jöjjön, anyánk jött is, még megettük az életem legjobb dinnyéjét az Eszti néninél, pakoltunk, s hazavonatoztunk.

Ja, hogy a tutyi meg a husom? Eszti néni mondta így a papucsot meg az aranyosomat. Rövid u-val, husom, vagyis kedvesem, gyöngyöm, bogaram. Hogy vedd fel a tutyit, husom! Kerestem a neten a tutyi meg a husom jelentését! Semelyik találat nem adta vissza az Eszti néni tutyiját, husomját.

A rám bízott két gyereknek próbálgatok napi érdekességet, élményt adni, elmegyünk csavarogni, el a könyvcsereberére, egyik is, másik is kihúz valami érdekeset, neki tetszőt, kacarásznak, amíg választok valamit a hátizsáknyi könyvért cserébe, a lányka már menne, csak úgy, menne valahová, de legjobb a szokott út, mert közben játszótér is van, aztán itthon meg csak véletlenül úgy mondom, hogy kézmosás után vedd fel a tutyidat, husom, s kacag, kacag, visszakacagja az Eszti nénis csodás gyerekkoromat, de vicces vagy, Zsuzsi néni, mondja.

Esténként meg emlékezem, hallgatom az alkut, hallom az Eszti nénitől a tutyit, a husomat, amit a mi Csallóközünkben még soha senkitől nem hallottam, ez hát az enyém, az enyém. A húgomnak, akivel sokszor élveztük a csajági rokonok szeretetét gyerekként, még nem is említettem, de egyszer majd csak elejtem, ha jön hozzám, hogy vedd fel a tutyit, husom...

Hiába van ma VASÁRNAP, nem mentem a nagynénémmel templomba, mert nekem ő a VASÁRNAPom…

Láng Zsolt: Szerelemváros és más történetek

Érdekes

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/18. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?