Hosszú börtönre ítélték Cihanouszkaja több hívét

Szvjatlana Cihanouszkaja

Hosszú börtönbüntetésre ítélte egy fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, volt elnökjelölt kampánycsapatának három tagját és egy bizalmasát zavargások keltése és kormányzati épületek elfoglalására tett előkészület vádjával – közölte kedden a büntetőügyben illetékes homeli ügyészség.

Három vádlottat fejenként hat év szabadságvesztéssel sújtottak. A negyedik vádlott azonban hat és fél év börtönt kapott hatósági személy megsértése miatt.

A fehérorosz ügyészség közölte, hogy a per során a vádlottak tagadták bűnösségüket.

A döntés még nem jogerős, az érintettek panaszt emelhetnek ellene vagy fellebbezést nyújthatnak be.

Az ügy iratai szerint Cihanouszkaja kampánycsapatának három tagja tavaly augusztus 5-én tanácskozást tartott, amelyen az ellenzéki vezető részvételével állítólag megvitatták, hogyan idézhetnek elő tömeges zavargásokat Homel városában,  és foglalhatnak el kormányzati épületeket, illetve azt tervezték, hogy városi tisztségviselőket „leváltják” a saját embereikkel. A fehérorosz nyomozók verziója szerint Cihanouszkaja elfogadta a tervet és hajlandó volt pénzt kiutalni elektromos sokkolók, gázpalackok, hangosbeszélők, mikrofonok, fegyverek és egyéb felszerelések beszerzésére. A vádlottakat nyolc év szabadságvesztés fenyegette.

Független újságírók kifogásolták, hogy nem lehettek jelen a tárgyaláson.

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a nap folyamán rendelettel megfosztotta a biztonsági erők több mint nyolcvan – ellene fordult – egykori tagját katonai és más rangjától az országban zajló tüntetéshullám során tanúsított „méltatlan magatartásuk” miatt.

Az államfői hivatal közleménye szerint a kiélezett társadalmi-politikai helyzet közepette egyes katonák és a rendvédelmi szervek bizonyos tagjai a további destabilizáció érdekében feltüzelték a tüntetési hajlandóságot. Emellett hatóságilag nem engedélyezett rendezvényeket szerveztek, illetve ilyeneken részt vettek, ezen felül szélsőséges tartalmakat tettek közzé az interneten, radikális cselekményekre buzdítottak, illetve megosztották állami tisztségviselők, újságírók és a rendvédelmi szervek munkatársainak személyes adatait, vádakkal, fenyegetésekkel és sértésekkel halmozva el őket.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék Szvjatlana Cihanouszkaját ismerte el győztesnek, és azt állította, hogy meghamisították az eredményeket. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldre szökött, sokan azonban börtönbe kerültek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?