Mit játsszunk a járvány alatt?

Vasárnap

A bezártság, a szüntelenül változó előírások sokaknál negatívan csapódnak le, viszont vannak, akik inspirálódnak és fantasztikus dolgokat indítanak el. Így fedezik fel a pedagógusok az online tanítási eszközök tucatját, egyes cégek online képzéseket, tréningeket tartanak, mások pedig kreativitásukat villogtatják meg.

Egyre nehezebb ebben az időszakban figyelni és betartani a „természetbe járhatok, de csak teszttel vagy teszt nélkül(?) járáson belül vagy kívül(?)” intézkedéseket és ezek kombinációját. Ezért is jó, ha ráakadok egy friss ötletre, ami minden körülmények között megvalósítható.

Az egész úgy kezdődött, hogy unokatestvérem meghívott egy közösségi hálón levő csoportba, mondva, jó buli a gyerekeknek. És valóban, a szabályokat elolvasva kiderült, hogy nemcsak kézműveskedni lehet a gyerekekkel, de művészpalántáink termékeivel a természetbe is ki kell menni. Ugyanis a megfestett (a természetet védve más kiegészítővel nem díszített) és helységnévvel vagy irányítószámmal ellátott kavicsokat a szabad ég alatt, lehetőleg látható helyen kell elhelyezni. Ez lehet játszótér, park, kerítés, árokpart, pad, ki-ki lehetőségeire bízva. Aki megtalálja, az elviheti, és a talált kincsről beszámol a csoportban. Az országos kezdeményezésnek egyre több követője van, régiónként, városonként is alakítanak csoportokat, hogy minél többen tudjanak csatlakozni. Micsoda öröm, mikor rábukkan gyerekünk egy-egy mókás kavicsra, vagy a posztolt képen felismeri saját alkotását! Újabb és újabb mintákat, színeket, ötleteket lehet kitalálni, hogy érdeklődése ne lankadjon.

De honnan is jött az ötlet? Aaron Zenz 33 könyvet illusztrált, melyek közül kilencnek a szerzője is, kétszeres ArtPrize (művészet díj) díjazott. Az amerikai Michigan államban él és alkot, járja az iskolákat, könyvtárakat, kollégiumokat, népszerűsíti a művészetet, alkotásra ösztönözi a diákokat. Hat gyermek apjaként folyamatosan ötletel, játékokat talál ki és persze művészkedik. Egy éven keresztül köveket, kavicsokat gyűjtöttek, majd az 1000 darabot 7 alapszínnel – a család tagjait jelezve – festették be. Mindegyik kőnek arcot pingáltak úgy, hogy párban legyenek. A kövek felét, 500 darabot a helyi Grand Rapids-i Gyermekek Múzeumának előkertjében helyezte el, a másik 500-at pedig városszerte úgy, hogy nyilvánosan elérhetőek legyenek, és az arra járóknak mosolyt csaljanak az arcukra. Az ötlet nagyon népszerű lett, a kövekkel készült fotókat #RockAroundGR megjelöléssel jelzik az interneten. Aaron Zenz szavaival élve, „nem az egyes kövek képviselik a művészetet, hanem az egész kompozíció: ez az interaktív művészeti élmény, mely tömegeket ragad magával”. Installációját 2016-ban ArtPrize Díjjal jutalmazták.

Aki úgy gondolja, nincs elég művészvénája a kavicsok megfestéséhez, az próbálja ki a geocachinget. Azoknak pedig, akik tényleg nem tudnak/akarnak/szeretnek kézzel fogható „kincseket” rejtegetni, ajánlom a hasonló alapokon működő virtuális Pokemon Go-t vagy a Munzee gyűjtögetését. Jó szórakozást mindenkinek!

 

Peternai Zsuzsanna

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/17. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes
Vasárnap

A munzee egy okostelefonnal játszható, modern kincskeresés. A játék Németországból indult 2011-ben, de ma már több mint 228 országban szerte a világon megtalálható; a játékosok száma pedig meghaladja a 300 ezer főt. A játék lényege, hogy a világ különböző pontjain elhelyezett QR-kódokat meg kell találni, majd a kódot egy okostelefonon futó Munzee alkalmazással le kell olvasni. Mind a telepítésért, mind a megtalálásért a játékosok pontokat kapnak. Az egyéni pontvadászat mellett lehetőségünk van csapatban, úgynevezett klánokban is versenyezni. A munzeek adatai és koordinátái a játék nemzetközi honlapján megtalálhatóak. (Forrás: Wikipédia)

Érdekes
Vasárnap

A Pokémon Go félig a valóságban, félig az okostelefon virtuális terében játszható játék. 2016 nyarán jelent meg, és azonnal világsiker lett. A mobilos játék során a legismertebb vadon élő szörnyecskék (Pocket Monsters) példányait lehet trófeaként összegyűjteni. Ebben a játékban valóságos földrajzi helyeken zajlanak a kalandok, az úgynevezett kiterjesztett valóság segítségével. A játék az okostelefon térbeli pozíciója alapján jeleníti meg a játékost, annak valóságos környezetében. Az okostelefonokba épített különféle szenzorok segítségével az érzékelhető való világ a játék pályájává válik. Maga a játék ingyenes, az úgynevezett pokécoin vásárlással komoly pénzösszegeket költhetnek a pokémonvadászok az eszközeik fejlesztésére. (Forrás: Wikipédia)

Érdekes
Vasárnap

A geocaching természetbarát hobbi, a kincskeresésre alapozva egyesíti a modern technikát a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. 2000. május 3-án indult, ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban. Lényege, hogy ezt a ládikát egy játékostárs elrejti egy olyan helyen, amit felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart. Az elrejtett ládát a nyilvánosságra hozott földrajzi koordinátái alapján GPS-eszközzel lehet a legkönnyebben megközelíteni. Maga a geoláda általában egy vízhatlanul záródó háztartási műanyag doboz, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy látogatói napló, egy játékismertető (elsősorban a véletlenül odatévedők számára), egy íróeszköz és néhány apró ajándék. A sikeres megtaláló beírja a látogatás időpontját és a játékban használt nevét a naplóba. A gyerekeket elsősorban a láda kincsei hozzák lázba: a magukkal hozott ajándékért cserébe választhatnak valami hasonló értékűt a dobozból. A látnivaló, a ládához vezető túra pedig kicsinek, nagynak egyaránt élmény. (Forrás: www.geocaching.hu, Wikipédia)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?