Magabiztos autó, számos extrával

Hyundai i20
Pozsony |

Mivel városban élek, a városi autók tesztelésére automatikusan adottak a feltételek, amint kilépek a házból. Bárhova térek, bármilyen utcán haladok végig, olyan közegben fogok mozogni, ahol a Hyundai i20 aktuális generációja otthonosan érzi magát. 

Szerintem első ránézésre látni, hogy a tervezők célja egy agresszívabb benyomást keltő külső megalkotása volt. A járgány orr-része, a lámpákkal együtt valamivel lejjebb került, a vonalvezetés, a formák is a föld felé vezetik tekintetünket, minek köszönhetően az autó akár sportos, agresszív benyomást is kelt. 

Persze a külső mindig fontos, ami viszont a sofőr szempontjából számomra sokkal fontosabb, hogy az utastér tágas és kényelmes legyen. Ezen a téren az i20 nem fog csalódást okozni. Tény, hogy rakodótérből annyira bámulatosan sok nincs az autóban, ami a teret illeti, az összhatás mégis nagyon jó. A hátsó sorban utazó felnőttek sem fognak panaszkodni, hiszen főleg térdmagasságban igazán sok hely van. A kényelemfaktor, ami az egyik alapfeltétele, hogy egy autó elnyerje a tetszésemet, tehát adott.

Tágas és praktikus

Az utastér kivitelezése is nagyon jó minőségű. Az autóban tagadhatatlanul sok a puhított és kemény műanyag elem. Ez leginkább a műszerfalon szembetűnő, amelynek egyébként a formája, a bordázott kialakítása nagyon megkapó. Hogy ez mennyire szép, vagy mennyire nem, már döntse el mindenki maga, a lényeg, hogy a sofőrnek minden a keze ügyében legyen, a vezérlési gombok átláthatóak legyenek, s az egyes funkciókat pedig egyszerűen lehessen kezelni. Ezzel a praktikum, ami számomra a következő alapfeltétel, ugyancsak adott. 

A sofőr előtt egy 10,25 colos digitális műszeregység van, amelyet egy 8 colos, ugyancsak szép grafikával rendelkező képernyő egészít ki a médiarendszer kezelésére. Az autó természetesen kompatibilis az AndroidAuto és az Apple Car Play alkalmazásokkal. 

Akárhányszor leálltam az autóval, és ki akartam szállni, a műszeregységen egy hangos sípolással kísért piktogram figyelmeztetett arra, hogy ellenőrizzem le a hátsó üléseket. Az őrületbe kergetett ez a jelzés, mert nem tudtam elképzelni, mit akar tőlem az autó. Nincsenek a helyükön az üléstámlák, valami más probléma van? Csak később esett le a tantusz, hogy ez a figyelmeztetés azt a célt szolgálja, hogy a sofőr kiszállás előtt leellenőrizze, nem ül-e a gyereke a hátsó ülésen, nehogy véletlenül ott felejtse, ami tudjuk, hogy főleg nyáron, tragédiához vezethet. 

Újdonság az is, hogy az autó nem csak arra tud figyelmeztetni, hogy túl közel kerültünk az előttünk haladó gépkocsihoz, hanem arra is, hogy az előttünk álló autó elindult. 

Galéria

Pénz kérdése

Az i20-hoz egyébként minden ismert, korszerű vezetést elősegítő és biztonságot növelő rendszert megrendelhetnek, persze mindez attól függ, mennyi pénzük van az autóvásárlásra, melyik felszereltségi szintet engedhetik meg maguknak. Például ha adaptív sebességtartót, sávkövető (LFA) és holttér-figyelő (BCA) rendszert akarnak, már a legmagasabb felszereltségi szintet kell választaniuk, amelyben a Safety Pack + csomag további 1200 eurós extrának számít. A Family csomag alapban nem tartalmazza a navigációt sem, ami viszont nem is olyan fontos, hiszen a már említett alkalmazásoknak köszönhetően könnyen csatlakoztatják mobiltelefonjukat az autóhoz, s használhatják saját navigációjukat. Kár, hogy az adaptív sebességtartó, amely mondjuk más márkák esetében már könnyebben elérhető, még ilyen extra exkluzivitásnak számít. 

Motor kontra váltó

A motorházban egy háromhengeres, 74 kW/100 LE teljesítménnyel rendelkező benzinmotor volt. Ezen kívül választhatnak még az új i20-hoz négyhengeres, 1,2 literes hengerenkénti befecskendezéses motort is, ami pedig újdonságnak számít, az a 48V-os mild hybrid technológiával ellátott hajtáslánc. A motortól függően az autóban intelligens manuális, egyszerű hatfokozatos manuális vagy dupla kuplungos, hétgangos váltó is lehet. 

A tesztelt járgányban, mint említettem, nem volt alternatív meghajtás, s csak egyszerű hatgangos váltóval volt felszerelve, ám elégedett voltam vele. Az egyes fokozatok besorolása pontos, a manuális váltóval pedig, főleg előzésnél és gyorsulásnál, nagyobb dinamikát tudnak biztosítani az autónak. A fogyasztás városon kívül 4,7 liter környékén mozgott, városban pedig enyhén túllépte a hét litert. 
Mivel az autó eleve alacsony, nagyon jól fekszik az úton, így a kanyarokon való sebesebb áthajtásnál is nagyon magabiztos. Ha már elérik a kívánt sebességet, minden rendben van, gyorsulásnál viszont kicsit várni kell, míg magához tér az erőforrás. A kisebb egyenetlenségekkel jól megbirkózik a futómű, csodákat viszont ne várjanak. 

A motor jól hangszigetelt, nagyobb sebességeknél, autópályán sem fogják hallani, amit mondjuk az utastérbe szűrődő szélzajról már nem lehet elmondani. 

Akik tudják, mit akarnak

Az i20 aktuális generációja racionális választás lehet, ha tudjuk, mit akarunk egy autótól, s mondjuk minden kívánt funkciót még egy megfizethető csomagban is megtaláljuk. Az autó ára ugyanis minden csomaggal, minden extrával együtt emelkedik, így az alapnak számító 10 490 euróról nem probléma eljutni a 15 480 euróig, ami jelen esetben a tesztelt autó ára volt. Viszont kétség nem fér hozzá, hogy ezért az összegért egy jó minőségű, magabiztos autót kapnak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?