Megnyitották Érsekújvárban az ország első poszt-Covid-központját

Megnyitották Érsekújvárban az ország első poszt-Covid központját
Érsekújvár |

A koronavírus-fertőzöttek utógondozása eddig nem kapott kellő hangsúlyt az egészségügyben, holott a betegségen átesett páciensek egy része még több hónapon keresztül kellemetlen poszt- Covid-szindrómával küzd.

Az Érsekújvári Oktató Kórházban és Rendelőintézetben hétfőn megnyitották az ország első poszt-Covidközpontját, ahol két szakrendelőben fogadják a betegeket a hét első három napján.

Hosszan tartó fertőzés

Az úgynevezett long-Covid, azaz hosszú Covid a betegséget leküzdők mintegy 5–10 százalékánál több hónapig is eltart. Az érsekújvári poszt-Covid-központ szakrendelőinek a megnyitásakor a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy országos viszonylatban több ezer beteget érintő problémáról van szó. Az érsekújvári szakrendelő tüdőgyógyászokkal, belgyógyászokkal, szívgyógyászokkal, továbbá ideggyógyászokkal és pszichiáterekkel, bőrgyógyászokkal és gasztro-enterológusokkal, valamint veseorvosokkal együttműködve szeretne segítséget nyújtani a hatékony gyógykezelésben. Elsősorban azoknak a betegeknek a jelentkezését várják, akik több mint három hónapja fertőződtek meg, és túl vannak a kórházi, ambuláns vagy a házi kezelésen.

Daša Viszlayová, az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet ideggyógyászati klinikájának főorvosa, a most nyílt szakrendelő vezetője már korábban rámutatott arra, hogy az utóbbi három hónapban mintegy hatvan beteget kezeltek különféle utótünetekkel, központi idegrendszer-gyulladással, epilepsziás problémákkal. Van, akit folytonos fáradtságérzet, ízületi fájdalom vagy izomgyulladás gyötör.

Marian Viskup, az érsekújvári kórház igazgatója a megnyitón elmondta, bízik abban, hogy a szakrendelő megnyitásával kellő segítséget nyújthatnak az utólagos tünetek kezelésében. A koronavírus-fertőzésen átesetteknél eddig különféle osztályokon különféle vizsgálatokat végeztek el. Mostantól a kórház földszinti csarnokához közeli szakrendelőkben mélyrehatóbb, átfogóbb vizsgálatokra nyílik lehetőség, mindez személyre szabottan történik, a beteg mielőbbi teljes felépülése érdekében.

Egyedülálló központ

„Egyedülálló központról van szó országos viszonylatban. Külföldön már számos ilyen szakrendelőt nyitottak, Szlovákiában úttörő kezdeményezés a miénk, és köszönet jár a kórház vezetésének, valamint a kollégáknak, hogy támogatták az elképzelést. Még nem tudjuk, milyen problémát vállaltunk fel, nagy kihívás ez számunkra. Az utótünetekkel küzdő betegek javaslatára, kérésére kezdtünk foglalkozni a problémával” – jegyezte meg Daša Viszlayová. A szakrendelő vezetője elmondta továbbá, hogy hétfőn, kedden és szerdán fogadják a betegeket.

„A honlapunkon minden szükséges tájékoztatást megkapnak a betegek, és időpontot foglalhatnak nálunk. Minden jelentkező átesik a kötelező belgyógyászati vizsgálaton, majd a tünetek alapján folytatjuk a kezelését. Elsősorban a régióbeli betegekkel szeretnénk foglalkozni, ma még nem tudjuk, mi vár ránk és hány betegre számíthatunk. Semmiképpen sem utasítjuk el a más régióból érkezőket sem” – egészítette ki az

03

Fontos információk

Az érintett betegek az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet honlapján megtalálják a szükséges információkat, de további tájékoztatást kaphatnak a covidhelper.sk oldalon is az úgynevezett hosszú Coviddal kapcsolatban.

Érsekújvárban két szakrendelővel vehetik fel a kapcsolatot, de szükségük van a körzeti orvos ajánlására a betegeknek. Az egyes számú szakrendelőben a rehabilitációs szakemberek hétfőn, kedden és szerdán 7-től 11 óráig fogadják a betegeket, pszichiátriai konzultációkat ugyanezeken a napokon tartanak 11 és 13 óra között, a tüdőgyógyászati szakrendelés 13-tól 15 óráig tart. A kettes számú szakrendelőben az ideggyógyászati rendelés a hét első három napján 11-től 13 óráig tart, a belgyógyásszal ezeken a napokon 13-tól 15 óráig konzultálhatnak. A betegek időpontot foglalhatnak a vizsgálatokra hétfőtől szerdáig 10 és 12 óra között a 035/6912850-es telefonszámon. Azok jelentkezését várják, akiknek több mint tíz hete vannak poszt-Covid-panaszaik, és van ajánlásuk a körzeti orvosuktól, valamint átestek a szükséges vérvételen, vizeletvizsgálaton. A szakrendelőben kérdőívet kell kitölteniük arról, milyen tesztelés során mutatták ki a pozitív eredményt. Arra is kíváncsiak a szakorvosok, hogyan küzdött meg a beteg a fertőzéssel, jelenleg milyen tünetektől szenved, illetve milyen utóvizsgálatokon esett át.

04

Utótünetekkel küzdő betegek

„Január elején fertőződtem meg, a mai napig tartanak a problémáim. Még mindig gyötör a fejfájás, a fáradékonyság, és zsibbad az arcom. Többen is ajánlották, hogy keressem fel Viszlayová főorvosnőt, aki már jó ideje foglalkozik a koronavírusbetegek utókezelésével. Év elejétől, a megbetegedésem óta nem tudtam visszatérni a munkahelyemre. Ez nagyon lelombozott, mint ahogy az is, hogy meg kell tanulnom élni a folytonos fájdalommal! Vannak olyan időszakok az életemben, amikor még azt is elviselhetetlennek tartom, ha a macska átvonul a szobán, hihetetlenül idegesít. Képtelen vagyok televíziót nézni, mert a villogás, a fény rendkívüli módon zavar. A család is nehezen érti meg ezeket a reakciókat. Nagyon fontos, hogy ebben a helyzetben érezzük a szakemberek támogatását, kell, hogy valaki mellénk álljon és segítő kezet nyújtson” – mondta el tapasztalatait Henrietta.

Egy középkorú egészségügyi dolgozó vallomása: „Január 15-én betegedtem meg, először csak hőemelkedésem volt és fájt a tüdőm, ám az ötödik naptól kezdve elviselhetetlen fejfájás gyötört éjjel-nappal. Egészségügyi dolgozóként a mintavételi mobilközpontban dolgoztam. Nem tudom, hol fertőződhettem meg, az is lehet, hogy munkavégzéskor. Továbbra is égő, szúró fájdalmat érzek a lábamban, csaknem két hónapon át hőemelkedésem volt, majd ismét kiújult a lábfájdalom. Az üzemi orvosomhoz fordultam, amikor ismét kiújultak a tüneteim. Erős fülzúgás kínozott, fárasztott a járás. Ideggyógyásznál, belgyógyásznál is voltam a körzeti orvos javaslatára. Azt is tudom, hogy nem minden koronavírus-fertőzésen átesett betegnek van ilyen megértő körzeti orvosa, de itt a központban bizonyára ők is segítségre lelnek.”

„A körzeti orvosom javaslatára kerültem ide, az óév végén és az idei év elején küzdöttem meg a koronavírus-fertőzéssel, azóta több vizsgálaton estem át. Fejfájással kezdődött és étvágytalansággal, ehhez társult a gyengeség, az ízületi és az izomfájdalom, majd a remegés és a fülfájás. Nagyon bízom benne, hogy egyszer végleg elmúlnak az utótünetek, és a szakorvosok rájönnek arra, hogyan lehet gyógyítani a szűnni nem akaró kellemetlen fájdalmakat. Azok közé tartozom, akik visszatértek a munkahelyükre, ismét dolgoznak, de mindent nagyon lassan, óvatosan végzek. Folyamatosan oda kell figyelnem arra, mennyire terhelem le magamat, mert kifáradok. Már a nyitónapon ellátogattam a központba, úgy érzem, követendő példa lehet az érsekújvári szakrendelő megnyitása más egészségügyi központok számára is” – mondta az Új Szónak Katalin a központ megnyitásának napján.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?