Népszavazás – Több mint 585 ezer aláírást adtak le az elnöki palotában

Referendum – 600 ezer aláírást adtak le az elnöki palotában
Pozsony |

Több mint 585 ezren támogatták aláírásukkal az előrehozott választásról szóló népszavazás kiírását. Az íveket hétfőn adta le az elnöki palotában a petíciós bizottság. A dokumentumokat Metod Špaček, az elnöki hivatal vezetője vette át.

Zuzana Čaputová államfő azután jelenti be a népszavazással kapcsolatos következő lépéseket, hogy ellenőrzik, teljesíti-e a petíciós kezdeményezés az alkotmányos feltételeket. Szóvivője, Martin Strižinec elmondta, az aláírások hitelességét az elnöki hivatal körülbelül 50 alkalmazottja fogja ellenőrizni. „Az államfő teljes mértékben tiszteletben tartja a népszavazás intézményét, ezért a lehető legnagyobb felelősséggel fogunk eljárni az ügyben” – közölte a szóvivő, hozzátéve, minden erejükkel azon lesznek, hogy ne húzódjon el a folyamat.

Ervín Erdélyi, a petíciós bizottság elnöke elmondta, 48 dobozt adtak át, melyekben 84 136 ív található, 585 816 aláírással. Peter Deďo bizottsági tag kijelentette, reméli, hogy az államfő haladéktalanul kihirdeti a népszavazást, és az azt támogató pártok egy erős népszavazási koalíciót hoznak létre, és erőteljes kampány előkészítésébe kezdenek. A petíciós bizottság nem lát semmi problémát abban, hogy az aláírásgyűjtést főleg pártok végezték. „Ez a polgárok kezdeményezése. Nehéz lenne kijelenteni róla, hogy pártakció” – tették hozzá. Róbert Bestro, a bizottság másik tagja a népszavazásban lehetőséget lát a társadalmi restartra.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke visszautasítja a népszavazás megkérdőjelezését. „Ha a nép ruházza fel hatalommal a parlamenti képviselőket, akkor a népnek szintén joga van azt mondani, hogy már nem akarja őket a hatalomban látni, és felkérni őket, hogy önként, alkotmánytörvény megszavazásával rövidítsék le a választási ciklust” – szögezte le Pellegrini.Az államfőt arra kérte, hogy tekintettel a rekordszámú aláírásra, az elnöki hivatal minél hamarabb végezze el a petíciós ívek ellenőrzését. Ha viszont ki akarja kérni az Alkotmánybíróság véleményét, akkor ezt szintén minél gyorsabban tegye meg. Hozzátette azt is, hogy az aláírások több mint felét a pártja gyűjtötte össze.

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke bízik benne, hogy ennyi aláírás elegendő érv az államfő számára a népszavazás kihirdetéséhez, azt viszont sajnálja, hogy Zuzana Čaputová nem talált időt arra, hogy találkozzon a petíciós bizottsággal. Semmi okot nem lát arra, hogy a kezdeményezés miatt az Alkotmánybíróság véleményét is kikérje az államfő. „A petíció széles társadalmi megrendelésre jött létre. Az emberek változást akarnak” – jelentette ki Fico, azt hangsúlyozva, hogy az emberek maguk postázták az aláírásokat a bizottságnak. A népszavazás kihirdetése után akar tárgyalni arról, hogy a kampány során milyen filozófiát kövessenek, szerinte elsősorban a részvételre kell buzdítani.

A parlamenten kívüli Socialisti.sk azt hangsúlyozta, hogy az aláírások többségét nem a pártok gyűjtötték össze, hanem maguk az emberek és a szakszervezetek, és az előrehozott választás eléréséért kifejtett tevékenység nem ér véget azzal, hogy leadták az aláírásokat. „Ellenkezőleg, a nyilvánosságnak továbbra is figyelnie kell a fejleményeket és megakadályozni a népszavazás esetleges elszabotálását. Végül pedig a népszavazás napján mobilizálniuk kell magukat az embereknek, hogy érvényes legyen a referendum” – szögezte le Artur Bekmatov, a mozgalom elnöke.

Az SNS a Hlas rövid sajtótájékoztatója után elhatárolódott Pellegrinitől, azzal vádolva őt, hogy ki akarja sajátítani az aláírásgyűjtést végző állampolgárok, a többi párt és a szakszervezetek munkáját. „Nem erkölcsös kisajátítani a postafiók kulcsát, aztán a többiek háta mögött kiüríteni és azt állítani, hogy az övéi a petíciós ívek. Felszólítjuk Peter Pellegrinit, hogy mindenkitől kérjen elnézést, aki részt vett az aláírásgyűjtésben, és jelentse ki, hogy ez egy közös munka volt” – tartalmazza az SNS állásfoglalása, melyet Zuzana Škopcová, a párt szóvivője juttatott el a TASR-hez.

Az államfőnek az aláírások leadását követően 30 napon belül kellene kihirdetnie a népszavazást, ennek egyik feltétele 350 ezer hiteles támogató aláírás. Ha az ügyben Alkotmánybírósághoz fordulna, akkor a testületnek 60 napja van a döntésre. A népszavazást a kihirdetését követő 90 napon belül kell megtartani.

A petíciós bizottság február elején kezdett aláírásgyűjtésbe, a kezdeményezést az ellenzéki Smer, a Hlas, és a parlamenten kívüli SNS támogatja. A bizottság közlése szerint az aláírásgyűjtésben a Socialisti.sk és más szervezetek is részt vettek. A pártok leszögezték, hogy politikamentes polgári népszavazásról van szó. A referendumot a Szakszervezeti Szövetség (KOZ) is támogatja.

A népszavazáson azt a kérdést szeretnék feltenni a polgároknak, egyetértenek-e a nyolcadik parlamenti választási ciklus lerövidítésével és új parlamenti választás megtartásával, legkésőbb 180 nappal a népszavazás eredményének hivatalos kihirdetését követően.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?