Az amerikai külügyminiszter szerint Kína egyre ellenségesebben viselkedik

Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter szerint Kína agresszívabb és egyre ellenségesebben viselkedik, de Washington és Peking érdekeivel teljesen ellentétes lenne egy katonai konfrontáció.

Antony Blinken a CBS News hírtelevízió egyik műsorának vasárnap adott interjúban beszélt erről. A politikust a többi között arról is kérdezték, hogy Washington katonai konfrontáció felé halad-e Pekinggel.

„Meglehetősen ellentétes mind Kína, mind az Egyesült Államok érdekeivel, hogy ehhez a ponthoz eljussanak, vagy akár ebbe az irányba haladjanak” – szögezte le Blinken.

„Szemtanúi voltunk az elmúlt években annak, hogy Kína elnyomóbb volt odahaza és agresszívabb külföldön. Ez tény” – tette hozzá a külügyminiszter.

Arról is kérdezték, hogy Kína feltehetően több száz milliárd dollár vagy ennél is nagyobb értékben lopott kereskedelmi titkokat és szellemi tulajdont az Egyesült Államoktól. Blinken úgy vélekedett: Joe Biden kormányzata számára ez tényleges aggodalmat jelent. Szerinte ez olyan, mint amikor valaki tisztességtelenül és egyre ellenségesebb módon próbál versenyezni. A Biden-kormányzat azonban hatékony és erős abban, hogy összehozzon hasonlóan gondolkodó és ugyancsak sértett országokat, hogy együtt megálljt parancsoljanak Pekingnek.

Az Egyesült Államoknak nem az a célja, hogy kordában tartsa Kínát, hanem hogy fenntartsa a szabályokon alapuló rendet, amelyet a kelet-ázsiai ország próbára tesz – fejtette ki Blinken, aki vasárnap érkezett Londonba, az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő G7-es csoport külügy- és fejlesztési minisztereinek találkozójára, amely napirendjének egyik pontja Kína lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?