A legtöbben Pfizert akarnak

heger
Pozsony |

A Pfizer- és Szputnyik-vakcina a legelfogadottabb, AstraZenecával viszont egyre kevesebben hajlandóak beoltatni magukat – derül ki egy szlovákiai felmérésből.

A Focus ügynökség április elején vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek az oltóanyagokhoz. Akkor több európai ország szüneteltette az AstraZeneca használatát, és az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálta egy ritkán előforduló vérrögképződés kockázatát.

A felmérés a Markíza megrendelésére készült. A megkérdezettek több mint 70%-a elfogadhatónak tartja a Pfizert, a második helyen pedig a Szputnyikot (60%). Sokkal kisebb a népszerűsége az AstraZenecának (30%). Hasonló kutatást február közepén is végeztek, ahhoz képest 16,1%-kal teljesített jobban a Pfizer, 7,2%-kal a Szputnyik, 11,9%-kal a Moderna és 23,1%-kal a John-son&Johnson. A másik oldalon az AstraZeneca 13,2%-ot esett vissza. A Szputnyik az idősebbek számára tűnik a legjobb oltóanyagnak, a 65 év felettiek 70%-a tartja elfogadhatónak. Pozitívan tekintenek a Pfizerre is, az AstraZeneca támogatottsága e korcsoportban jóval alacsonyabb.

Pártszimpátia

A pártszimpátia alapján is vizsgálták a vakcinák népszerűségét. Az alakulóban lévő Szövetség szavazóinak közel 85% tartja elfogadhatónak a Pfizert, a Szputnyikot szinte ugyanilyen arányban támogatják, míg az itteni magyar pártok szavazóinak körében az AstraZenecát megelőzte a kínai Sinopharm is. Az itteni magyar pártok választóinak körében a legmagasabb a Szputnyik népszerűsége. Az orosz vakcina támogatottsága azért is érdekes, mert olyan pártok szimpatizánsai is elfogadhatónak tartják, melyek alapjában véve elutasítják az oltást. A Marian Kotleba (ĽSNS) pártjából kiváló politikusok által létrehozott Republika támogatóinak többsége úgy nyilatkozott, elfogadható a Szputnyik. Az orosz vakcina hívei közül azonban mindössze 87 ezren oltatnák be magukat, 209 000-en nem akarnak oltást. Az AstraZenecához a kormánypártok szavazói állnak a legnyitottabban, a Za ľudí választóinak 47,7%-a elfogadná. A lakosság 65,4%-a biztosan vagy inkább kéri az oltást. Azok aránya meghaladja a 30%-ot, akik biztosan nem, vagy inkább nem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?