Anyaság és szülés járványhelyzetben

Vasárnap

Az elmúlt egy év során kialakult globális veszélyhelyzethez hasonlót legutóbb talán csak a második világháború idején tapasztalt az emberiség. Az élet viszont nem állt meg: a gyerekek születtek és nevelkedtek az elmúlt időszakban is, hála elsősorban az édesanyáknak.

Németh Csilla, Érsekújvár

Tavaly március elején tudtuk meg (tehát épp az első hullám idején), hogy várandós vagyok, így amint ez kiderült, fel is mondtam a régi munkahelyemen. Míg tartott a szükségállapot (tetoválóművészként dolgozom), sikerült párommal berendeznünk, majd megnyitnunk a saját szalonomat. Így az első trimeszter nyugalomban, pihenéssel telt. A maradék hat hónapban dolgoztam, még a szülés előtt két nappal is. Nem viselt meg különösebben a maszkviselés sem, azelőtt is dolgoztam már benne, szerintem csak szokás kérdése az egész. Mivel az elejétől fogva orvosilag indokolt s tervezett császármetszésünk volt, így pontosan tudtam, mikor kell befeküdnöm a kórházba, volt időm felkészülni. Tudom, hogy sokakat traumaként érintett, hogy nem lehetett kórházi látogatás, apás szülés, de minket csak az érdekelt, hogy a kisfiunk egészségesen és komplikációk nélkül jöjjön a világra, minden más mellékes volt. Rengeteget segített, hogy párommal erről őszintén, nyugodtan tudtunk beszélni, s alkalmazkodtunk, más lehetőségünk nem is nagyon lett volna. A szülés időpontja az októberi lockdown idejére esett, így az intézkedéseket még inkább szigorították (negatív PCR-teszt, szükséges beutaló, katonai sátorban vették fel az adataimat, majd katonák vitték be a holmimat, s mivel az első országos tesztelés napján engedtek haza, még az indulás előtt a kórházban elvégezték a tesztet is). Odabent nem érzékeltem különösen a járványhelyzet hatását, mindent megtettek értünk az ott dolgozók, pedig az elmúlt egy évben eddig még nem tapasztalt helyzettel és nehézségekkel kellett szembenézniük. Ezért minden tiszteletem az övék! Mivel császármetszés után öt napig kell benn feküdni, mi végig maszkban voltunk, abban is aludtunk. De újdonsült anyaként ez volt a legutolsó dolog, ami foglalkoztatott! Az anyukáknak pedig valódi harmóniát kívánok, mert ha az anyuka boldog és kiegyensúlyozott, akkor a baba is az!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/17. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?