Besztercebánya megye önkormányzatával tárgyalt a Magyar Fórum

Magyar Fórum

Ma ismét egyeztett a Magyar Fórum Besztercebánya Megye önkormányzatának képviselőivel. 

A találkozón a Magyar Fórumot  Simon Zsolt elnök, a megyét Ján Lunter megyeelnök, Miroslav Martiš, az iskolaügyi osztály vezetője, továbbá  Csúsz Péter, a megyeelnök déli régiókért felelős  megbízottja képviselte.

Besztercebánya Megyében – a leadott felvételi kérvények alapján - 55 diákkal jelentkeznek többen magyar tannyelvű középiskolákba, mint amennyi helyet a megye számukra előirányzott. A megye képviselői biztosítottak arról, hogy a felvételik után megoldják a problémát, és minden gyermek tanulhat az anyanyelvén. Ez a probléma évről-évre csak ad hoc megoldásként van orvosolva. Ezért is elszomorító, hogy most sem sikerült egy rendszerszintű, a következő éveket is érintő megoldásban megálapodni. A kialakult helyzetben a Magyar Fórum beadvánnyal fordul majd az ombudsmanhoz, hogy vajon a megye helyesen jár-e el az anyanyelven való alkotmányos jog ilyen formájú biztosításában, illetve, hogy kinek a feladata ezen alkotmányos jog biztosítása. Mivel úgy véljük, hogy a megye a felelős a középiskolások keretszámainak a szétírásáért mind  szakmailag, mind pedig nyelvileg.  Ugyanis míg a magyar kisebbség aránya a besztercebányai megyében 10,2 %, addig a magyar tanítási nyelvű középiskolákban lévő férőhelyek mindössze 5,82 %-át biztosítják.

Példának okáért: a Nagyszombati megyében a magyarok aránya 21,4 %,  a magyar középiskolákban lévő helyek  20,4 %-ban, Nyitra megyében – a magyarok aránya – 24,02%, és a magyar középiskolákban lévő helyek 18,62 %-ban illetik a magyarokat.

Ezen keretszámok azt engedik feltételezni, hogy Besztercebánya Megye aránytalanul kevés helyet irányoz elő  a magyar diákok számára.  Nem tudunk azonosulni az ad hoc megoldásokkal, miként azzal sem, hogy a gyerekeket ezáltal közvetve szlovák tanítási nyelvű iskolákba igyekeznek vezetni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?