BL: egy félidő alatt eldönthette volna a Chelsea

c

Nem bírt egymással a Real Madrid és a Chelsea csapata a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi elődöntőjének első mérkőzésén, és ha össze akarjuk foglalni a kilencven percet, akkor azt is mondhatnánk, hogy egy izgalmas első félidőt egy unalmas második követett.

Az első játékrész mozgalmasságához a két edző taktikai csatája is hozzájárult. Thomas Tuchel a januári kinevezése óta először nevezett meg változatlan kezdőcsapatot, azaz mondhatni, a hétvégi, West Ham elleni 1–0-s győzelemmel rákészült a madridi csatára. Így aztán kitartott amellett, hogy Timo Werner, Christian Pulisic és Mason Mount vezényelje a támadásokat, ez pedig alapjaiban meghatározta a taktikát: labdaszerzés után a lehető leggyorsabban kellett támadásba váltani, hogy a gyors emberek a Real-védelem mögé kerüljenek.

Mire a spanyolok felocsúdtak, már túl voltak két Werner-helyzeten és egy Pulisic-gólon, az amerikai válogatott támadó Antonio Rüdiger pazar indítását követően – ha kicsit döcögősen is, de – megszerezte a vezetést (0–1). Az angolok lendületéhez az is hozzájárult, hogy a spanyolok meglepetésre nem a megszokott négy-, hanem ezúttal háromvédős rendszerben futballoztak, nyomozták is a labdát rendesen. Csak egy kis pontosság kellett volna, hogy akár komolyabb előny is összejöjjön.

A Real a Liverpool elleni negyeddöntőben azzal nyerte meg a hazai mérkőzését 3–1-re, hogy Toni Kroos és Luka Modric uralta a középpályát. Ez ezúttal csak a saját térfélre volt igaz, amint támadásba lendültek, N'Golo Kante és a hátra is besegítő Mount megoldhatatlan akadályt jelentett számukra. Ezzel kivették a játékból Vinícius Juniort is, aki talán, ha öt labdát kapott az irányítóktól a 66. percben történt lecseréléséig. De a balszélen Marcelo sem tudott kibontakozni, mert a jobbszélre kerülő Cesar Azpilicueta kivette a játékból.

Ki tudja, hogy alakul a mérkőzés, ha nincs egy nagyszerű formában futballozó Karim Benzema, aki előbb távolról, ballal nagy kapufát lőtt, hogy aztán a 29. percben egy villanással kiegyenlítsen (1–1).

Szünet után Tuchel már nem erőltette a rohanást, inkább a hazaiak támadójátékát akarta csírájában elfojtani, így jött Werner és Pulisic helyére a labdabiztosabb és passzjátékban talán erősebb Kai Havertz és Hakim Zijes. A Real nem tudott lendületet venni, így egy unalmasabb hajrá végén maradt az 1–1-es végeredmény. Hogy ez mire lesz elég, majd május 5-én kiderül.

Nagyszerű első félidőt játszottunk, ott meg kellett volna tartanunk az előnyünket. Sajnos kicsit szerencsétlenek voltunk, és hiányzott a nyugalom a játékunkból az ellenfél térfelén. Sajnos pontrúgást követően gólt kaptunk, de ezt leszámítva az egész meccsen nagyon erősen védekeztünk” – mondta a mérkőzést követően Thomas Tuchel.

A jövő héten újabb kihívással nézünk majd szembe, és nehéz meccset várok a Real ellen, hiszen ez mégiscsak a Bajnokok Ligája elődöntője. Semmiben sem lehetünk biztosak. A párharc félidejében vagyunk, továbbra is meg kell küzdenünk minden centiméterért, harcolnunk kell, hogy kiérdemeljük a továbbjutást.”

Az Egyesült Államok sportsajtója közben Pulisic teljesítményét méltatta, ő lett ugyanis az első amerikai labdarúgó, aki BL-elődöntőben gólt szerzett. Emellett ez volt az ötödik BL-találata, ezzel megelőzte a 126-szoros válogatott DaMarcus Beasleyt, aki négy gólig jutott a legrangosabb kupában (háromszor a PSAV, egyszer a Rangers színeiben talált be).

Azt Zinedine Zidane is elismerte, hogy a nehéz első félidő után a másodikban már jobban kontrollálták a játékot.

A Chelsea kiválóan kezdett, de nem lepett meg, hiszen okkal vannak itt az elődöntőben. Továbbra is versenyben vagyunk, elégedett vagyok az összteljesítménnyel. Mi is tudunk jól játszani idegenben” – mondta a meccs után a Real Madrid edzője. Hozzátette, Benzema lenyűgözően futballozott, de ezen cseppet sem csodálkozik.

A francia csatár pályafutása 71. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, ezzel beérte a klub legendáját, Raúlt, így az örökranglistán már csupán Cristiano Ronaldo (134), Lionel Messi (120) és Robert Lewandowski (73) előzi meg.

Az angol szakkommentátorok közül a korábbi válogatott Rio Ferdinand és Joe Cole is az ő játékát méltatta, utóbbi úgy fogalmazott, Benzema fénysugár volt az első 30 percben, amikor úgy tűnt, a madridiak teljesen kilátástalan küzdelmet folytatnak.

A madridi AS sokkal szemléletesebben írta le a francia csatár fontosságát: „Ha Karim tüsszögni kezd, a Realban máris mindenki székrekedéssel küzd…”


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?