Folytatódik az értékmentés és a környezetszépítés Érsekújvárban

A felújított kis park és a történelmi kút
Érsekújvár |

A lakosok és civil szervezetek legötletesebb környezetszépítő projektjeinek a megvalósítását idén több mint tizenkétezer euróval támogatta a város a részvételi költségvetésből. Az önkéntesek lelkesedése és tenni akarása a koronavírus-helyzetben sem hagyott alább.

Utolsó simítások a parkban

Az idei év sikeres és támogatott projektjei közül néhányat azok az önkéntesek dolgoztak ki, akik az előző években már jelentős környezetszépítő munkát végeztek a járási székhelyen. Danczi Dominika két évvel ezelőtt a Szebb a város virágokkal projekt megálmodójaként az érsekújvári sétányt ültette ki virágokkal, és tavaly 1660 euró támogatást kapott a várostól, hogy az önkéntesekkel, javarészt fiatal családokkal együtt felújítsa a Kálváriához közeli artézi kút környékét. Idén két sikeres projektre nyert kétszer 1 339 euró támogatást. A Bernolák parkban és a Cseresznye utcában szabadtéri sakktáblákat állíthat fel asztalokkal, kölcsönözhető sakkbábukkal. A Kálváriához közeli parkban az utolsó simításokat idén sikerült elvégezniük az önkénteseknek, mivel a virágok kiültetése, padok kihelyezése és a járdafelújítás mellett megkezdték az egykori kút javítását.

Gyűjtés a kút felújítására

Gyűjtést szerveztek a kútfelújításra, a nemes célt negyven érsekújvári magánszemély és vállalkozó támogatta csaknem ezer euróval, a renoválás sikeres befejezését Ponesz Róbert, vízpumpák javításával foglalkozó vállalkozó segítette. A történelmi erőd egyfajta előterén, a Forgács bástya helyén 1779-ben építették a Kálváriát. A mintegy nyolc méter mély, téglákkal kirakott kutat Thain János az egyik festményén is megörökítette. Azon tizenkét ásott kerekes kút egyikéről van szó, melyet az egykori várban használtak. Az eredeti kerekes kutat 1910-ben alakították át, és előszeretettel fogyasztották vizét a lakosok, valamint a Kálváriára érkező zarándokok. Legutóbbi látogatásunk során megtapasztaltuk, hogy az érsekújvári családok a város központjából előszeretettel rövidítik erre útjukat a Nyitra-parti lakótelep irányába és gyönyörködnek a megújult park látványában. Az érsekújvári Rychel József a családjával együtt tartott rövid pihenőt a parkban és elmondta, rendkívül jó érzéssel tölti el, hogy az érsekújváriak büszkék a történelmi értékeikre. Alig akarta elhinni, hogy a kút ismét működik, új életre kelt a történelem!

 

Víztömlők a facsemetéknek

A tavasz érkezésével hamarosan megkezdik az Egy ugrással az erdőbe terv kidolgozói a természetes anyagból készült játékelemek kihelyezését a Cseresznye utcába, ahová korábban madáretetőket és rovarszállót telepítettek, mezei virágokat ültettek. Tanösvényeket újítanak fel önkéntesek a cserkészekkel közösen a Berek parkerdőben, és QR-kódok segítségével tájékoztatják a lakosokat az itt található növény- és állatvilágról. Az érsekújvári fiatal, kisgyerekes családok folytatják a Béke mozi parkjában az élő sövény építését a várostól kapott mintegy 1660 euró támogatásból. A mozi előtti parkban a tavalyi virágültetéskor felszedték a régi térköveket, és a napokban azokból készítettek újabb padokat a virágágyások mellé. Martin Slobodník önkéntes, a Cirill és Metód ültetnek elnevezésű projekt kidolgozója tavaly lakótelepi komposztálót helyezett ki a várostól kapott támogatásból és bevonta a lakóházakban élőket az osztályozásba, ő maga komposztáló mesterként felügyeli a folyamatot. A Slobodník család a Vizet a fáknak elnevezésű projektben a korábban már kiültetett mintegy száz facsemete gondozásához kapott támogatást víztömlők vásárlására 1652 euró értékben, eddig kerékpáron hordták a vizet a parkba, vagy a barátaik szállították oda gépkocsival a víztartályt.

A támogatásban részesülő önkéntesek munkája a tervek megvalósításával korántsem ér véget, egész évben gondozzák, felügyelik az általuk örökbe fogadott területeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?