A ruha- és cipőboltok az üzletnyitás nyertesei

obchod
Pozsony |

Több hónapnyi kényszerszünetet követően április 19-étől végre kinyithattak a járvány miatt bezárásra ítélt üzletek és szolgáltatások. Az elmúlt egy hét adatai az elemzőknek adtak igazat: a vásárlók a várakozásoknak megfelelően megrohamozták az üzleteket. Kik nyertek a legtöbbet a nyitással?

A járványügyi helyzet romlása miatt a kormány az év elejétől csak a mindennapi élethez legszükségesebb árucikkeket kínáló üzleteknek tette lehetővé, hogy továbbra is fogadhassák a vásárlókat, egy sor termékhez így csak online rendeléseken keresztül lehetett hozzájutni. Az elemzők már jóval a nyitást megelőzően jelezték, hogy a járványügyi szabályok enyhítését követően a vásárlók tömegesen rohamozzák majd meg az üzleteket. Az április 19-ei nyitást követően az üzletek előtt kígyózó sorok az elemzőknek adtak igazat, egy héttel a nyitást követően azonban már konkrét számokkal is képesek alátámasztani az előrejelzéseiket.

„Hogy a lakosság mennyire ki volt éhezve a bevásárlásokra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt egy hét kiskereskedelmi adatai leginkább a karácsonyi ünnepek előtti időszakra hasonlítottak”

– nyilatkozta lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője a bankkártyás fizetésekkel kapcsolatos adataikra hivatkozva. Eszerint a vásárlók cipőre és ruházatra az elmúlt héten nagyjából 200 százalékkal nagyobb összeget költöttek el az egy héttel korábbinál, 70 százalékkal nőttek azonban a háztartási boltok és bútorüzletek, csaknem 60 százalékkal pedig a szabadidős és hobbiszaküzletek bevételei is. „Az elmúlt héten mindenki igyekezett kihasználni a klasszikus bevásárlás előnyeit, így az sem csoda, hogy míg az üzletekben csúcsokat döntögetett a bevételek növekedése, az online ruha- és cipőrendelés több mint 40 százalékkal esett vissza” – mondta el Horňák, elismerve azonban, hogy ez valószínűleg csak egyszeri hatás, vagyis az online vásárlások nagyobb népszerűségvesztésére egész biztosan nem kell számítanunk.

Az üzletekkel együtt a szállodák is megnyithattak, ezek azonban csak fokozatosan indulnak be, így a látogatottság növekedése sem olyan látványos, mint az üzleteknél. „Az üdülésre és utazásra fordított összeg az elmúlt héten 15 százalékkal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, az azonban csak a kezdet. E héttől ráadásul az éttermek és cukrászdák teraszai is megnyithattak, így valószínűleg még többen ruccannak majd ki” – állítja Horňák.

A fokozatos nyitást az idegenforgalmi szakemberek is alátámasztották. A szlovákiai turisták körében az egyik legvonzóbb hazai régiónak a Magas-Tátra számít.

„Ebben a régióban az elmúlt héten a szállodák nagyjából fele nyitott ki”

– mondta el Lucia Blašková, a Magas-tátrai Regionális Idegenforgalmi Szervezet ügyvezető igazgatója, aki szerint azonban az elmúlt hétvégén egyes szállodák csaknem telt házzal üzemeltek. Blašková szerint a szállodatulajdonosoknak gondot okozott, hogy a kormány ezúttal is az utolsó pillanatban tájékoztatott a nyitással kapcsolatos részletekről, sokan így képtelenek voltak időben lépni. „A turizmus nagyobb felfuttatását akadályozza az is, hogy a tömegrendezvényekről, nagyobb kulturális rendezvényekről továbbra is csak álmodhatunk” – tette hozzá Horňák.

A fokozatos nyitás azonban a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint már most is rendkívül pozitív hatást gyakorol a gazdaságra, amely – a tavalyi, több mint 5 százalékos visszaesést követően – idén így már 4 százalékkal nőhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?