A válságközpontok 3 millió eurót kapnak a miniszterelnöki tartalékból

Eduard Heger

Hárommillió eurót különítenek el a miniszterelnöki tartalékból a családon belüli erőszak áldozatai számára fenntartott válságközpontok támogatására.

Az egyes szervezetek május 26-ig igényelhetik a támogatást, a pályázati feltételek a kormányhivatal honlapján érhetők el (www.vlada.gov.sk//dotacie/). Heger kiemelte: a miniszterelnöki tartalékot az előző évek gyakorlatától eltérően az emberek valós problémáinak megoldására fogják felhasználni.

Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter elmondta: az ún. menedékházakat általában a norvég alapból finanszírozzák, de az új partneri megállapodásról szóló tárgyalásokat a pandémia miatt el kellett napolni. Krajniak ezért a kormányhivatalhoz fordult segítségért.

Zuzana Brixová, a Szlovák Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium nemi egyenlőségért és esélyegyenlőségért felelős osztályának igazgatója hozzátette: átmeneti megoldásról van szó, melyet később a tárca által kidolgozott támogatási rendszer fog felváltani. Hangsúlyozta, hogy a bántalmazottakat segítő szervezetek által igényelhető támogatások "radikális" emelésére lenne szükség, ennek érdekében módosítani kell a szociális szolgáltatásokról szóló jogszabályt.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter hozzáfűzte: a miniszterelnöki tartalék évi másfél millió euró, de a bántalmazott nők megsegítése érdekében a pénzügyminisztérium költségvetését érintő átcsoportosítással a támogatás összegét 3 millió euróra emelték.

A támogatásra mindazon polgári társulások, nonprofit szervezetek, egyházak és jogi személyek pályázhatnak, amelyek a családon belüli erőszak áldozatainak és a gyerekeiknek nyújtanak segítséget.

Hana Štrbová, a Luna Menedékház igazgatónője rámutatott: a világjárvány idején minden intézmény a helyzet romlásáról számolt be. Bízik benne, hogy a támogatásoknak köszönhetően az áldozatok hatékony, átfogóbb segítséghez jutnak majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?