Új korszak vár a brit monarchiára

II. Erzsébet

Szerdán töltötte be életének 95. életévét II. Erzsébet brit királynő, aki sajtóhírek szerint egyedül gyászolt a windsori kastélyban. A koronavírus-járvány miatt elmarad az uralkodó hivatalos születésnapja alkalmából tartandó júniusi katonai parádé is.

„Készített-e már bárki is ennél szívszorítóbb fotót a királynőről? Sokunk szenved az embertelen elkülönítéstől és a magánytól ebben a világjárványban, amelyet most a világ legismertebb asszonyának is át kell élnie, amikor végső búcsút int annak a férfinak, akivel hetvenhárom évet élt házasságban. Megsemmisítő látvány” – írta a Press Association brit hírügynökség II. Erzsébet brit királynőt férje, az edinburghi herceg múlt szombati temetésén megörökítő felvételét megosztva Piers Morgan brit televíziós műsorvezető a közösségi médiás bejegyzésében. Az ITV csatorna népszerű reggeli műsorából, a Good Morning Britainből a Harry sussexi herceg, a trónörökös másodszülött fia és felesége, Meghan hercegné Oprah Winfrey amerikai műsorvezetőnek adott botrányos interjúja kapcsán tett szubjektív megjegyzései miatt távozni kényszerülő tévés szakember fején találta a szöget.

A 99 éves korában, április 9-én elhunyt Fülöp herceg windsori gyászszertartásán az uralkodó viselkedését több testbeszédszakértő, valamint a királyi család életével foglalkozó újságíró, könyvszerző és történész is elemezte a – csupán a szigetországban 13,6 millió néző által figyelemmel kísért – élő közvetítés után. „Hajlott volt, léptei kissé instabilnak tűntek, és mintha az egyensúlya kicsit megingott volna és az egyik oldal felé húzta volna” – jegyezte meg Louise Mahler amerikai pszichológus, testbeszédszakértő a The Morning Show amerikai reggeli beszélgetőműsorban, hozzátéve, hogy a széles karimájú, fekete színű kalapot viselő uralkodót az istentisztelet alatt szinte mindvégig lehajtott fővel, arcát méltóságteljesen és drámai sejtetéssel takarva láthatták. „A királynő gondoskodott a legemlékezetesebb pillanatokról: olyan mélyen lehajtott fejjel ült a windsori kastély Szent György-kápolnájában, hogy az arcát teljes mértékben kitakarta a kalapja” – erősítette meg egy brit testbeszédkutató, Judi James, aki úgy látja, a mindig erőt, tartást sugárzó királynő a másodperc töredékrészéig „kilépett” szerepéből. „Volt egy pillanat, amikor megállt és megfordult, mielőtt belépett volna a kápolnába, és borzasztóan megrendítő volt, szinte mintha egyedül nem tudna szembenézni a belépéssel. Hátrafordult, valószínűleg azért, hogy megnyugtatásra leljen a családja jelenlététől” – tette hozzá. A sajtóhírek szerint a királynő legkedvesebb menyének számító Zsófia wessexi grófnő jelenléte megnyugvással tölthette el. A támasznyújtási szándékáról árulkodhat, hogy látva a pillanatnyi megtorpanást, Eduárd herceg felesége a bizalom jeleként – csak addig, amíg arcát megmutatta – levette a koronavírus-járvány miatt viselt maszkját.

Ahogy az egész világon ismerik II. Erzsébetet, a mindig erőt sugárzó királynőt.

II. Erzsébet a temetést követő negyedik napon, szerdán töltötte be életének 95. évét, de a világjárvány és házastársa, Fülöp edinburghi herceg halála miatt ebben az évben elmaradt az udvari megemlékezés, és a királyi lovas tüzérség sem tartotta meg szokásos köszöntését. Igaz, a mindenkori uralkodó hivatalos születésnapját nem ezen a napon, hanem 1748 óta mindig június második szombatján, a Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádé megrendezésével tartják meg. Idén azonban ezt a díszszemlét sem rendezik meg, de az éves portrét sem készítették el a királynőről. Habár családtagjai személyesen vagy telefonon felköszöntötték az uralkodót a jeles napon, a lesifotósok mindössze egyetlen alkalommal pillanthatták meg szerdán: a reggeli órákban egy zöld színű, Jaguar márkájú személygépkocsit vezetve hajtott ki a rezidencia főépületéből a Frogmore nevű birtokrészre. (Ugyanennek a járműnek a volánja mögött látták a temetés másnapján.) Az uralkodó vélhetőleg két új kutyusát, Fergust, a dorgit és Muickot, a corgit sétáltatta a Harry és Meghan egykori lakhelyeként ismert Frogmore Cottage nevű rezidencia környékén; bennfentesek szerint a szabadtéri program a pandémia alatt kialakított napi rutinjának részét képezi. Az államfő hajlott életkora ellenére nemcsak vezet, hanem gyakorta ül lóhátra, jobbára ugyancsak a windsori kastélypark területén.

A mindenkori uralkodó hivatalos születésnapját 1748 óta június második szombatján, a Trooping of the Colour nevű katonai parádé megrendezésével tartják meg. Idén azonban a világjárvány és Fülöp herceg halála miatt ezt a díszszemlét sem rendezik meg.

A nyolcnapos nemzeti gyász szerdán véget ért, de ami a Windsor-ház tagjait illeti, ők csütörtökig tartották a gyászidőszakot. Erzsébet csak ezután tér vissza hivatalosan az állami ügyek intézéshez, de két, nem nyilvános udvari feladatot már férje halála után is ellátott. A sajtó azonban már a temetés után latolgatni kezdte, miként alakulhat a monarchia sorsa a királyi házastárs halálát követően. A történészek, politológusok és a királyi család életével foglalkozó szakértők egybehangzó véleménye szerint az uralkodó nem szándékozik lemondani a trónról (uralkodása kezdetének jövőre esedékes 70. évfordulóját nagyszabású, többnapos állami ünnepséggel ünneplik), de a jövőben az eddigieknél több feladatot ruházhat a királyi család magas rangú tagjaira, elsősorban Károly walesi hercegre és a trónörökös elsőszülött fiára, Vilmosra. Hugo Vickers brit történész csak vallási okokból is elképzelhetetlennek tartja a lemondást, mivel a szigetország államfője az anglikán egyház feje is, az Istennel kötött szövetséget pedig nem lehet „csak úgy” sutba dobni.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 2017. június 17-én Londonban, az uralkodó hivatalos születésnapján.

Jóllehet a kötelességtudatával és munkabírásával közszeretetet kivívó II. Erzsébet életében nem rendülhetnek meg a monarchia tartópillérjei, halála után akár némileg válságos időszak is köszönthet az alkotmányos királyság intézményére. A szélsőbaloldali elköteleződéséről híres Jacobin amerikai társasági magazin például Fülöp herceg temetése után arról írt, hogy az elhunyt „megsüvegelése” „a gazdagok és kiváltságosok iránti nagyon modern hódolat részét” képezi. Terjedelmes írásában John Merrick részletezte a dinasztia közelmúltbeli botrányait is. Mint ismeretes, Harry herceg és amerikai felesége tavaly visszalépett hivatalos feladatai ellátásától, megpróbáltak pénzügyileg függetlenné válni, és idejük nagy részét Amerikában töltik. A drámai hír bejelentése előtt alig fél évvel András yorki hercegnek „beláthatatlan időre” vissza kellett vonulnia a közéleti tevékenységétől, mert kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein amerikai üzletemberrel, akit fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt ítéltek el. A Jacobin szerzője a csípős humoráról ismert Fülöp herceget rasszistának bélyegezte, de a család vagyoni javait sem hagyta szó nélkül. „Károly herceg Anglia legnagyobb magánföldbirtokosa, mintegy 135 000 hektáros birtoka huszonhárom megyét fed le. A királyi család más tagjai hatalmas összegeket keresnek mind magán-, mind állami bevétel formájában” – jegyezte meg, kiemelve, hogy csupán II. Erzsébet magánvagyona 340 millió font (392 millió eurónak megfelelő összeg), amibe még nem számoltatott bele a Sovereign Granttől, a királyi vagyonkezelőtől származó horribilis mértékű intézményi juttatás. Merrick forradalmi hevületű írása végén arra buzdítja a „hanyatló nemzet” tagjait, hogy vessék le magukról a „legbefolyásosabb család” rabigáját.

A 95 éves uralkodó még most is gyakran ül lóhátra.

Habár némi esély mutatkozik arra, hogy Észak-Írország negyedszázadon belül kiválik az Egyesült Királyságból, a friss közvélemény-kutatások arra engednek következtetni, hogy a monarchia népszerűsége cseppet sem hagyott alább.

Navarrai Mészáros Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?