Közös csillagászati megfigyelések Ógyallán és Tatán

Ógyalla
Ógyalla/Tata |

Egy közös pályázatnak köszönhetően szorosabbra fűzi az együttműködést a tatai és az ógyallai csillagvizsgáló.

A csillagok összekötnek minket (Stars Connect Us) címmel idén és 2022-ben az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül számos téren szorosan együttműködik az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló és a tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum – utóbbit a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. A projekt összköltségvetése 391,020 euró.

A tudományosság erősítése

A projekttevékenységet bemutató sajtótájékoztatón Kovaliczky István, a TIT-szervezet elnöke elmondta, mindkét intézmény számára fontos a meteorok és a Nap megfigyelése. A tataiak kisebb és „amatőr” intézményként szolgáltatnak majd adatokat a professzionális ógyallai csillagvizsgálónak akkor, ha ott a felhőzet miatt nem tudják végezni a kutatást, de Tatán erre a látásviszonyok miatt lehetőségük van – erre korábban is volt példa, segítettek már ilyen módon a szlovákiai kollégáiknak. Az ógyallaiak oktatásban részesítik majd a tatai kutatóknak, akik más szlovákiai intézményeket is meg fognak látogatni a projekt során.

A meteoroknál, hullócsillagoknál pedig az a helyzet, hogy ha megjelenik egy nagyobb, s mind a két helyszínen ugyanúgy meg tudjuk figyelni, akkor előfordulhat, hogy bizonyos méretű meteoritokat meg tudunk találni a földet érés után. Volt már ilyenre példa, Kassa környékén szlovák, cseh és magyar hallgató csoport keresett meteoritdarabot” – fejtette ki Kovaliczky.

A közös megfigyelésekről és az ehhez kapcsolódó műszaki eszközpark fejlesztéséről Marián Vidovenec, az ógyallai csillagvizsgáló vezérigazgatója és Ivan Dorotovič a szaktudományos és megfigyelési részleg vezető munkatársa is beszámoltak: a meteorok és a Nap megfigyelésére is több új eszközt vásárolnak majd.

Megújuló csillagvizsgáló

Ami a legnagyobb volumenű fejlesztést illeti, Tatán teljesen megújul és kibővül a „csillagda”, amelyet 250 négyzetméteresre bővítenek. Kovaliczky István szerint legkésőbb július elején kéne megindulnia az építkezésnek, addig azonban hátra van még többek között a közbeszerzési eljárás lefuttatása. Nyolc hónapot tesz ki a kivitelezési határidő – ám az intézményben azt remélik, gyorsabban fejezik be az építkezést, ugyanis a pályázathoz kapcsolódóan szeretnék programokat szervezni az új csillagvizsgálóba. A munkálatok alatt kültéri megfigyeléseket végeznek majd, valamint online előadásokat fognak tartani.

A fejlesztésnek köszönhetően létrejön majd egy előadóterem, emellett egy külön helyiségben mutatják be Posztoczky Károly hagyatékát és különféle műszereit.

Mindezeken kívül csillagászati diákversenyekre is sor kerül majd, illetve kölcsönösen másolatokat fognak készíteni különféle asztronómiai eszközökről – s természetesen a konferenciák, előadások és kiadványok sem hiányoznak a tervek közül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?