Oroszország csalódott Szlovákiában – a válasz „nem fog sokáig váratni magára”

Oroszország csalódott Szlovákiában – a válasz „nem fog sokáig váratni magára”
Pozsony |

Moszkva csalódott a szlovák kormány „ellenséges magatartása” miatt. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát. Hét napon belül kell elhagyniuk az ország területét.

Marija Zacharovová, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASS orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Moszkva „mélységesen csalódott” Pozsony „ellenséges magatartása” miatt. Egyszersmind kilátásba helyezte, hogy Oroszország válasza „nem fog sokáig váratni magára”.

Leonyid Szluckij, az Állami Duma nemzetközi ügyekért felelő bizottságának elnöke provokációnak nevezte a szlovák kormány döntését. Úgy véli, Pozsony önként válik az Egyesült Államok vazallusává. Szluckij szerint az, hogy Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát, így fejezve ki szolidaritását „Prága skizofrén vádaskodásával”, semmivel sem kisebb ostobaság.

„Oroszországnak reagálnia kell Szlovákia provokatív lépéseire, és biztos vagyok benne, hogy a reakció gyors és adekvát lesz” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk

A hétvégi bejelentés, miszerint 2014-ben az orosz katonai hírszerzés ügynökei robbantották fel a vrběticei lőszerraktárakat, diplomáciai viszályhoz vezetett Csehország és Oroszország között. Csehország hétfőn a prágai orosz nagykövetség 18 munkatársát utasította ki. Oroszország 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt.

A cseh fél ezt követően felszólította Moszkvát, hogy csütörtök délig fogadja vissza a cseh nagykövetség kiutasított alkalmazottait. Az orosz fél nem reagált az ultimátumra. Jakub Kulhánek, az új cseh külügyminiszter ezután bejelentette: a moszkvai cseh nagykövetség személyzetével megegyező létszámúra csökkentik a prágai orosz nagykövetség alkalmazottainak számát. Moszkvának május végéig adnak időt az alkalmazottak visszahívására.

Szlovákia a csehországi eseményekre reagálva csütörtökön szintén kiutasított három orosz diplomatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?