Biden az örmény népirtás elismerésére készül

Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök arra készül, hogy hivatalosan elismerje népirtásnak az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalom által az első világháború idején jelentették csütörtökön hírügynökségek washingtoni forrásokra hivatkozva.

A hírügynökségek szerint  noha a lépés  mindenekelőtt jelképes lenne, de tovább élezné a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között.

Biden – mint a források utaltak rá – a „népirtás” szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról.  

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek:  nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok  fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a kifejezést.

Jen Psaki fehér házi szóvivő szerdán újságíróknak azt mondta: a Fehér Háznak valószínűleg szombaton lesz „több mondanivalója” az üggyel kapcsolatban, de részleteket nem közölt.

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a – Donald Trump előző elnök vezette – amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?