Az EP továbbra is Navalnij azonnali szabadon bocsátását követeli

David Sassoli

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke mélységes aggodalmát fejezte ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egészsége és börtönkörülményei miatt.

Davis Sassoli, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai vitanapján videóhívás keretében elmondott beszédében úgy fogalmazott: „egyesítenünk kell erőinket annak elérésére, hogy az orosz hatóságok mihamarabb biztosítsák Alekszej Navalnij számára a szükséges orvosi ellátást”.

Az Európai Parlament továbbra is figyelemmel követi az ellenzéki politikus ügyét, azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli, és mindent megtesz ennek érdekében – mondta.

Sassoli aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten. Oroszországnak mindent meg kell tennie a feszültség felszámolása érdekében, és vissza kell térnie nemzetközi kötelezettséginek betartásához – húzta alá.

A fehéroroszországi válsággal összefüggésben arról beszélt, hogy a nemzetközi közösség kötelessége támogatni a fehérorosz nép azon jogos követelését, hogy az ország vezetése hagyjon fel az emberi jogok folyamatos megsértésével. Az emberi jogok megsértése nem maradhat büntetlenül – tette hozzá.

Sassoli beszédében bírálta, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből.

„Törökország lépése azt mutatja, hogy az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartása csorbulásának vagyunk tanúi” –fogalmazott.

Kiemelte, hogy az elmúlt év során a koronavírus-járvány aránytalanul nagy nyomást helyezett a nőkre, megsokszorozódott az ellenük elkövetett erőszak. Törökország döntése csapást jelent a nők jogai téren eddig elért haladásra - mondta. Az Európai Parlament mindent megtesz annak érdekében, hogy Törökország visszatérjen az egyezményhez, illetve arra szólítja fel az Európai Unió valamennyi tagállamát, hogy mihamarabb ratifikálja az isztambuli egyezményt - tette hozzá.

Az EP elnöke kérdésre válaszolva kijelentette: az uniós parlament minden alkalmat megragad a nemzeti kisebbségek védelme elveinek megerősítésére.

„Reflektorfényben kell tartanunk azokat a nehézségeket, amelyekkel polgáraink szembesülnek a kisebbségi kérdést illetően” – tette hozzá David Sassoli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?