Az Egészségügyi Minisztérium átértékeli a tesztelési stratégiáját

koronavírus

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) jelenleg a tesztelési stratégia átértékelésén dolgozik. Ezt Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője közölte a TASR-rel. Emlékeztetett: vannak olyan személyek, akiknek újabban már nem kötelező teszteltetni magukat.

„Például a munkáltatók képviselőivel és az oktatásügyi minisztériummal is egyeztetünk arról, hogy hogyan teszteljünk azokon a helyeken, ahol nagyobb számban találkoznak az emberek. A tesztelést a megelőzés hatékony eszközének tartjuk, ha például tünetmentes koronavírus-fertőzötteket szűrünk ki a segítségével, mert miután ezek házi karanténba kerülnek, a vírus nem terjed tovább” – mondta.

Emlékeztetett: az érvényes kormányrendelet és a kormány Járványügyi Bizottságának az ajánlása alapján újabban nem kell teszteltetnie magát azoknak, akiket legalább 14 napja oltottak be az mRNA vakcina második adagjával, vagyis a Pfizer/BioNTech és a Moderna védőoltásával.

Ez azokra is érvényes, akik már legalább négy hete megkapták az AstraZeneca vektor alapú vakcinájának első adagját. A TASR azon kérdésére, hogy az utóbbi vakcina esetében miért mentesülünk az első adag beadása után a teszteltetési kötelezettség alól, Eliášová azt mondta, hogy egy szakmai döntésről van szó, és a kormány Járványügyi Bizottságának az ajánlásáról, amelyet a szakértői konzíliummal is megvitattak.

Azoktól sem fognak tesztet kérni, akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen, és már megkapták az első adag oltóanyagot, és annak beadása óta eltelt legalább 14 nap.       Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy a védőoltás első adagját 953 328 ember kapta meg eddig, 345 492-nak pedig már a második oltást is beadták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?