Influenza elleni védőoltás – Már most készülni kell a következő szezonra

koronavírus-vakcina

A koronavírus-járvány háttérbe szorította a többi légzőszervi fertőzést. Szlovákiában az elmúlt évben lényegesen nagyobb volt az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt, mint korábban, ám nem mindenkinek jutott vakcina. Mivel a gyártás nagyon bonyolult folyamat, és minden évben az aktuális vírustörzzsel kell elkészíteni az oltóanyagot, a szakemberek figyelmeztetnek: április végéig még lehet előrendelni, hogy elkerüljük a 2020-as helyzetet, s hogy mindenkinek jusson vakcina.

A Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság felhívja az általános orvosok, gyógyszerészek és egészségügyi intézmények figyelmét, már most gondoljanak a koronavírus miatt háttérbe került influenza elleni védőoltásra. Ismeretes, hogy az influenzajárvány idején átlagosan 816 ember szokott meghalni.

Megvéd a szövődményektől

A lakosság veszélyeztetett részét a vakcina megvédi az influenza és szövődményei ellen. „Az influenza legyengíti a szervezetet, ami szabad utat engedhet a koronavírus-fertőzésnek. Mindkét fertőzés ronthatja a veszélyeztetett betegek egészségi állapotát, pedig mindkettő oltással megelőzhető” – mondta Zuzana Krištúfková epidemiológus.

A nagyobb védelem érdekében a 2021–22-es szezont időben meg kell tervezni. Fel kell készülni az influenza elleni védőoltás iránti nagyobb keresletre, ezért e hónap végéig még meg lehet emelni a szokásos adagot.

A vakcina útja

Az oltóanyag gyártása és forgalmazása igényes feladat, és hónapokkal a szezon előtt elő kell készíteni, meg kell tervezni. „Az előrendelés a páciensek oltás iránti érdeklődéséből indul ki. Ennek alapján döntenek az illetékes szervek arról, hogy hány vakcina érkezik majd Szlovákiába. A korábbi évektől eltérően mostantól már csak előrendeléssel lehet megemelni az adagot, az influenzaszezon idején erre már nincs lehetőség” – magyarázta dr. Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elnöke. A vakcina gyártása az északi féltekének februárban kezdődik. Mivel az influenzavírus változik, az oltóanyag minden szezonban más, hogy a legaktuálisabb vírustörzset tartalmazza.

Kinek fontos az oltás?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főleg a terhes nőknek, az 59 évnél idősebbeknek, a krónikus légúti, a szív- és érbetegeknek, a vese-, a húgyúti betegeknek, az anyagcserezavarokkal rendelkező betegeknek, az AIDS-ben szenvedőknek, a szervátültetésen átesetteknek és a gyerekeknek ajánlja 6 hónapostól 5 éves korig. Szlovákiában a szociális otthonokban kötelező az influenza elleni oltás, amit legjobb októberben-novemberben megkapni. Az oltás után 14 nappal megfelelő mennyiségű ellenanyag képződik, ami körülbelül 6-12 hónapig védi az embert. Mivel az influenzavírus változik, fontos, hogy a veszélyeztetettek évente oltassák be magukat.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?