A NASA Elon Musk űrvállalkozását bízta meg a Holdra szálló egység kifejlesztésével

Elon Musk

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Elon Musk SpaceX űrvállalkozását bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével, az egység két űrhajóst visz majd az égitestre – közölte a hivatal pénteken.

A 2,9 milliárd dollár értékű szerződés a NASA Artemis nevű programjának részét képezi, amelynek keretében legkésőbb 2024-ben ismét űrhajósokat küldenek a Holdra. Ez utóbbi előkészítő lépés lesz a Marsra tervezett jövőbeli küldetésekhez is.

A SpaceX az Amazon internetes áruház alapítójához, Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel, illetve a Dynetics nevű hadiipari vállalkozással versengett a megrendelésért.

„Király a NASA!!” – írta Musk Twitter-üzenetében az amerikai űrkutatási hivatal döntésének közzétételét követően.

A NASA tájékoztatása szerint a SpaceX Starship nevű űrhajójának tágas kabinja lesz két légzsilippel, hogy az űrhajósok holdsétákat is tehessenek.

A távlati célok között szerepel egy teljességgel újrahasznosítható felszálló- és leszállórendszer kifejlesztése a Holdra, illetve a Marsra tartó űrutazáshoz.

A tervezett misszió keretében négy űrhajóst indítanak a NASA Orion nevű űrhajójával Hold körüli pályára, ahol ketten átszállnak a leszállóegységbe, és azzal érkeznek a Föld égi kísérőjének felszínére.

A két űrhajós, akik közül a tervek szerint legalább az egyik nő lesz, nagyjából egy hétig folytat majd kutatást a Hold felszínén, mielőtt visszatér a Földre. A NASA azt tervezi, hogy az Artemis program keretében az első színes bőrű űrhajóst is elviszi a Holdra.

Közel ötven éve nem járt ember a Holdon. 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le a Hold felszínére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?