Az ŠÚKL elítéli a Matovič által kifejtett emocionális és politikai nyomást

ŠÚKL tasr

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) elítéli az Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter által a hivatalra, Zuzana Baťová igazgatónőre és a családjára gyakorolt emocionális és politikai nyomást. Az ŠÚKL Matovič csütörtöki kijelentéseire reagált.

A közleményt Magdaléna Jurkemíková, a hivatal szóvivője bocsátotta a TASR rendelkezésére. Ebben leszögezik, hogy az ügynökség nem módosíthatja a vakcináról kialakított szakmai véleményét sem a közvélemény-kutatások eredménye alapján, sem a pénzügyminiszter nyomására, sem pedig azon fenyegetések miatt, amelyeket az ő kijelentései váltanak ki a társadalom egy részéből.

„A pénzügyminiszter a kijelentéseivel megkérdőjelezi az általunk mint szabályozó hatóság által a gyógyszerek ellenőrzése területén végzett munkát, kétségbe vonja a pártatlanságunkat is. A kijelentései nyomán a nyilvánosság egy része támadásokat indít a ŠÚKL képviselői ellen. Visszautasítjuk, hogy a ŠÚKL állásfoglalása politikailag motivált lenne. A pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatójára úgy tekintünk, mint az állami hivatal igazgatónőjének személye, valamint az egész intézmény ellen irányuló, nyilvános lincselésre” – áll a közleményben.

Jurkemíková hozzátette: a Szputnyikról készült jelentést a ŠÚKL a vakcina gyártója által rendelkezésre bocsátott információk alapján dolgozta ki. Az ügynökség kötelessége bizonyítani, hogy a szóban forgó oltóanyag megfelelő minőségű, biztonságos, hatékony és egyenértékű a más országokban alkalmazott, valamint az egyes tanulmányokhoz használt oltóanyagokkal. A szóvivő emlékeztetett, hogy a vakcina bevizsgálására a Szlovák Egészségügyi Minisztérium kérte fel az ügynökséget, miközben az a tárca kivételes engedélye alapján a bevizsgálás nélkül is alkalmazható lenne Szlovákiában.

A ŠÚKL nem tud róla, hogy a Szputnyik V bevizsgálása során az intézmény bármilyen hibát vétett volna. Szerintük Matovič állításai hamisak. A közleményben elismételik, hogy az OMCL laboratóriumok az Európai Unióban regisztrált vakcinákat vizsgálják, a Szputnyik V védőoltás pedig nem tartozik ezek közé.

A volt kormányfő csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Szputnyik V vakcinát a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjában 14 tesztnek vetették alá, mind a 14 kedvező eredménnyel zárult. A ŠÚKL állásfoglalását „politikai ostobaságnak” nevezte, és ismét bírálta az ügynökség igazgatónőjét is. Hozzátette: ha az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség „nem kérdőjelezte volna meg a vakcina reputációját”, már holnap olthatnánk vele.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?