Babiš nem tartja ideálisnak Hamáček moszkvai útját a Szputnyik ügyében

Andrej Babiš

Nem ideális megoldás, hogy Jan Hamáček kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter hétfőn Moszkvába utazik, ahol a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni – jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő csütörtökön Prágában.

A Blesk című bulvárlap internetes kiadásában megjelent interjúban Babiš azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés nem tartozik Hamáček munkakörébe, s ráadásul Csehország már konkrét ajánlattal rendelkezik az oroszoktól a Szputnyik V szállításáról.

„A vakcina nem tartozik Hamáček munkakörébe, ez az út nem ideális” – szögezte le Babiš.

Hamáček, aki a kisebbik kormánykoalíciós tag, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) elnöke is, szerdán hozta nyilvánosságra moszkvai útjának tervét. A cseh politikus Moszkvában Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozik.

Andrej Babiš az interjúban elmondta: az oroszok már korábban felajánlották a cseheknek, hogy azonnal tudnának mintegy 300 ezer Szputnyik V vakcinát szállítani, az ezt követő három hónapban pedig havonta 150 ezer adagot.

Hamáček és Babiš egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy az orosz vakcinával a csehek csak azután oltanának, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta.

Petr Arenberger új cseh egészségügyi miniszter szerint az EMA által eddig jóvá nem hagyott vakcinákat, köztük a Szputnyikot is, Csehországban egyelőre klinikai teszteléseken próbálhatnák ki.

Az orosz Szputnyik V vakcina beszerzését Csehországban elsősorban Miloš Zeman államfő szorgalmazza. Prágában nyílt titok, hogy Jan Blatný volt egészségügyi miniszternek alapvetően Zeman nyomására kellett megválnia bársonyszékétől azért, mert ellenezte, hogy Csehországban az EMA által még jóvá nem hagyott vakcinákat is használjanak.

Csehországban vakcinahiány mutatkozik, ami hátráltatja az oltási folyamatot. A szaktárca statisztikája szerint eddig összesen 2,2 millió vakcinát adtak be az orvosok, mindkét dózist 770 ezer személy kapta meg. Az illetékes cseh hatóságok igyekeznek felgyorsítani az oltást. Prága bejelentette: szívesen megvásárolná Dániától azt az AstraZeneca vakcinamennyiséget is, amelyet a dánok már nem akarnak felhasználni. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

A koronavírus-járvány ugyanakkor az utóbbi hetekben egyre gyengül. Szerdán a cseh kórházakban 4888 covidos beteget kezeltek, ami karácsony óta a legalacsonyabb szám. A súlyos esetek száma mintegy ezerre csökkent.

Az új igazolt fertőzések száma szerdán 3700 alá csökkent, ami tavaly november óta a legalacsonyabb napi esetszám. A napi elhalálozások száma száz alá esett vissza, két hete még ennek a duplája volt. A járvány lassulását bizonyítja az is, hogy a terjedési mutató egy alatt mozog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?