Heger: Ha Magyarország jóváhagyja a Szputnyikot, engedélyezzük az alkalmazását

Eduard Heger
Pozsony |

Amennyiben Magyarország is megerősíti az oltóanyag alkalmasságát, Szlovákiában is megkezdődhet az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő Prágában, az Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter számára is fontos, hogy minden, az országba érkező szállítmány biztonságos legyen, ezért a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumban végzik el.

Heger emlékeztetett, sok olyan szlovákiai állampolgár van, akik csak az orosz vakcinával engedik magukat beoltatni. A kormányfő szerint ha Szlovákia megkezdi az orosz oltóanyag használatát, még több szállítmány érkezik majd az országba.

 A Szlovákia és a Szputnyik V gyártója közötti szerződésre utalva a szlovák kormányfő kijelentette, hogy nem áll szándékukban titkolni bármit is. Hozzáfűzte: készíttet egy jogi elemzést arról, hogy lehetséges-e közzétenni a szerződést, vagy legalább annak egy részét. A 200 000 darab orosz vakcina visszaküldésének okát nem akarta részletezni, arra hivatkozva, hogy el akarja kerülni a szerződésszegést.

Andrej Babiš cseh kormányfő kijelentette: Csehország további 500 000 vakcina érkezését várja a Pfizer/BioNTech konzorciumtól. Arra számít, hogy június végéig be lesz oltva a cseh állampolgárok 65 százaléka. Hozzátette: az orosz gyártó 300 000 adag oltóanyagot ajánlott fel nekik, de megvárják, amíg azt jóváhagyja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

(mr, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?