2022-ben Léva lehet a kultúra városa

Léva
Léva |

Érsekújvárnak másodszori nekifutásra sikerült megszerezni a Kultúra Városa 2020 címet, ám a Lég(Új)vár program nagyszámú közönséget megszólító rendezvényei a koronavírus miatt elmaradtak, illetve néhányat az idei év első fél évére halasztottak. Léva március végén adta be pályázatát a Kultúra Városa 2022 cím esélyeseként.

A tavalyi kétfordulós verseny során Érsekújvár, Igló és Ólubló került az élmezőnybe a szakmai bizottság értékelése alapján, végül a Művészeti Alap támogatását Érsekújvár nyerte el.

Jelentős támogatás

A Kultúra Városa 2021 győzteseként Ólubló veszi majd át a stafétát. Ha Léva önkormányzata sikerrel jár, az említett városokhoz hasonlóan 10 000 euró támogatást nyerhet a felkészülésre és 300 000 eurót a tervek megvalósítására. Léván tízfős munkacsoport dolgozta ki a pályázati tervet, olyan lévai kulturális és civil szervezetek, intézmények képviselői, akik fontosnak tartják a járási székhely fellendülését. A testület jóváhagyta a szükséges önrészt, és a város vezetése lakossági felmérést készített azzal kapcsolatban, milyenek a lévai lakosok igényei, elvárásai a kulturális élet terén. Léván a koronavírus-válságot követően végre felpezsdülhetne az élet a minőségi rendezvényeknek köszönhetően. Azok a lakosok is örömmel fogadnák a minden korosztályt megszólító, színvonalas művészeti programokat, akik nem nézik jó szemmel, hogy a város a kultúrára mintegy 20 ezer, a sportra csaknem 60 ezer euró támogatást szán évente. Komoly gondot okoz a jócskán elavult Družba kultúrház felújítása a járási székhelyen, a város több alkalommal tett kísérletet arra, hogy befektetőt találjon erre a célra, de nem járt szerencsével. A város önköltségen dolgozza ki a rekonstrukciós terveket.

Idei rendezvények

Léván idén elmaradnak a városnapok, holott a járási székhely jeles jubileumot, fennállásának 865. évfordulóját ünnepelte volna. A hagyományos várjátékokat, a középkori látványos felvonulást, amelyre tavaly végképp nem kerülhetett sor, idén szeretnék megrendezni június 12-én.

Felújítások

A kultúra jövendőbeli fővárosa ebben az évben felújítaná a lévai vár közelében lévő Szentháromságoszlop környékét, ahol rózsaligetet létesítenének. Tavaly a Szent Orbán- kápolnát, tavalyelőtt a Schoeller park hűsölőjét sikerült felújítaniuk a Szia, szépséges Szlovákia (Ahoj, krásne Slovensko) pályázati támogatásából. A lévaiak az utóbbi években megkedvelték a parkokban rendezett szabadtéri komolyzenei koncerteket. A Barsi Múzeum megújult honlapjának, közösségi oldalának köszönhetően a látogatási tilalom idején is izgalmas virtuális sétát tehetnek az érdeklődők a megyei fenntartású intézmény műhelyeiben, termeiben.

 

A Kultúra Városa címre pályázó Léva városa elsősorban jeles történelmi nevezetességekkel büszkélkedhet: a Barsi Múzeummal, az udvarában lévő várral, a közelben lévő zsinagóga és a zsidó iskola épületével, valamint tanösvényekkel gazdagított régi kirándulóhelyekkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?