Grendel: A jó szlovák-magyar kapcsolatok az együttélés minőségétől is függenek

Grendel Gábor

A jó szlovák-magyar kapcsolatok a szlovákok és a szlovákiai magyarok közötti kapcsolatok minőségétől is függenek. Nem csak a két szomszédos állam politikusai közötti baráti kapcsolatokról van szó – mondta Grendel Gábor (OĽANO), a parlament alelnöke. Szerinte mértékletességre és kiegyensúlyozottságra van szükség, „mert ez kezd csikorogni”.

Ha a két nemzet között megromlik a kapcsolat, az Grendel szerint mindenki felelőssége lesz, aki a közérdek helyett valami mást helyezett előtérbe. A parlament alelnöke úgy fogalmazott, felelősséget érez a szlovákok és a magyarok békés együttéléséért. „És amikor azt látom, hogy ez veszélybe kerülhet, kötelességemnek érzem, hogy cselekedjek. Megpróbálom visszaállítani a mértékletességet és az egyensúlyt ezen a téren, mert kezd a dolog csikorogni, ami nem szolgálja a hétköznapi emberek érdekeit, akik nyugodtan akarnak élni, dolgozni és vállalkozni Szlovákiában. Épp ezért a napokban belső tárgyalásokat indítottam erről a témáról, ami ígéretesnek tűnik” - írta a közösségi hálón.

Április 9-én, pénteken Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter, volt kormányfő Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel arról, hogy Magyarország segítene a Szlovákiába behozott orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásában. Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta Matovičot, akit nem a szlovák diplomácia képviselői, hanem Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő kísért el

Gyimesi leszögezte, a magyar féllel folytatott tárgyalások sikerének előfeltétele az, hogy a szlovák nagykövetség képviselője nem vett részt a találkozón. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter elhatárolódott ettől a kijelentéstől, mint ahogyan Gyimesi más állításaitól is, aki őt és Martin Klus külügyi államtitkárt hungarofóbnak nevezte.

Andrej Stančík, Gyimesi OĽANO képviselői klubbeli kollégája a TASR hírügynökségnek úgy nyilatkozott, Gyimesi csupán parlamenti képviselő, és nincs kompetenciája arra, hogy alapvetően más irányban befolyásolja az ország kül- vagy belpolitikáját, mint ahogyan azt a kormányprogram vagy a kormány stratégiai dokumentumai meghatározzák.  Stančík a parlament külügyi bizottságának, valamint az európai ügyekért felelős bizottságának tagja. Arra a kérdésre, hogy Matovič és Gyimesi budapesti útjával kell-e foglalkozniuk a bizottságoknak, azt válaszolta, a kormánytagok külföldi útjaival a kormány foglalkozik. „Mivel azonban itt a vakcináról, vagyis az élet és az egészség védelméről van szó, az információkat elsősorban az egészségügyi bizottságnak kell megkapnia" - mondta.

🇸🇰🇪🇺🇭🇺

Slovensko-maďarské vzťahy nie sú len o priateľských kontaktoch politikov dvoch susedných štátov. Dobré...

Közzétette: Gábor Grendel – 2021. április 14., szerda

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?