Sokkal többen kertészkednek

kertészet

Hektikusnak nevezik az idei tavaszt a kertészetek, az emberek sietnek mindent idő előtt beszerezni. A kertészkedők már februárban, a nagy fagyok megszűnésével keresni kezdték a gyümölcsfákat, aminek a szezonja egyébként csak márciusban kezdődik.

Tavaly márciusban a járványügyi intézkedések értelmében a kertészetek és gazdaboltok két hétig zárva tartottak, azoknak volt nagy szerencséjük, akik webshopot is működtettek. Sok gazdaboltnál azonban kárba veszett például a vetőburgonya és más olyan áru, amelyet azonnal kell hasznosítani. Nem így volt ez a nyárasdi Agrocentrumnál, ahol a jó csapatnak, valamint a leleményességnek köszönhetően azonnal reagáltak a felmerült helyzetre, és gőzerővel ráálltak az internetes értékesítésre, illetve kiszállításra. „Értelemszerűen ez nem jelentett hatalmas bizniszt, hiszen kiszállítani 1-2 csomag vetőburgonyát, vagy néhány facsemetét, amelyet már országon belül is útlevéllel lehet csak szállítani, nem hoz óriási nyereséget, viszont arra elegendő volt, hogy legalább a munkásainkat ki tudjuk fizetni. Jó csapattal rendelkezünk, nem szívesen válnánk meg tőlük” – mondja a kertészet tulajdonosa, Angyal József.

Idén a kertészetek nyitva tartanak, bár az idei évet is hektikusnak nevezi a gazdabolt tulajdonosa. „Amint elmúltak a februári nagy fagyok, az emberek megrohamozták a kertészetet, és már a gyümölcsfákat keresték. A szezon idén sokkal korábban indult, véleményem szerint azért, mert az emberek félnek, nem tudják, mit hoz a jövő, és időben be akarnak szerezni mindent. A kertészkedés iránt növekszik az érdeklődés, nem is csodálom, mert ebben a bezártságban, amikor szinte sehová nem lehet menni, az egyedüli szabadságot a kert jelentheti” – teszi hozzá Angyal József.

Az idei szezon tehát már gőzerővel dübörög, a kertészetek áruval feltöltve várják a vásárlókat, és fogynak a tavaszi virágok, árvácskák, kankalinok, százszorszépek, nefelejcsek. Tavaly az év végi krizantémszezon azonban nem volt ilyen virágzó. „A kijárási tilalom bevezetésével mindenszentekkor az emberek nagy része nem vásárolt még virágot sem, mert attól féltek, hogy ha kimennek a temetőbe, ahol kamerák is őrzik a területet, büntetést kapnak, ha meglátják őket. A krizantémtermés 80%-át így ki kellett dobni” – mondja a termelő.

Bár a nyárasdi Agrocentrum csak kis kertészetnek számít, majd 1600 négyzetméteren találhatók fóliasátraik, ezen felül úgy 4000 négyzetméter szabad területen folytat intenzív virágtermelést, ahonnan nemcsak a környék, hanem a távolabbi gardencentrumokat is ellátja egészen Simonyig. „Nagy boldogság számunkra kitermelni a sok gyönyörű virágot, és azt is látni, hogy a vásárlóink is örömüket lelik bennük ezekben a nehéz időkben. Sokan már a balkonra is ültetnek cserépbe tavaszi virágot, ami igazi hangulatjavítóként hat” – zárja a sort a nyárasdi kertészet tulajdonosa.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?