A koalícióban is betelt a pohár Gyimesi miatt

Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő sikerként könyvelte el, hogy a magyarországi tárgyaláson nem volt képviselve a szlovák diplomácia ⋌(TASR-felvétel)
Pozsony |

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár arra célzott, Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő akár államellenes fizetett külföldi ügynök is lehet, az SaS a koalíciós tanács előtt tesz panaszt Gyimesi ellen. Az államtitkár kijelentését Gyimesi visszautasítja, szerinte Klus hungarofób.

Az SaS hétfőn délután szégyenletesnek nevezte Gyimesi kijelentéseit, mi szerint Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszternek és neki azért sikerült a Szputnyik V-vakcináról sikeresen tárgyalnia Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnökkel és Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszterrel, mert az egyeztetésen nem vettek részt a szlovák külügy diplomatái. Az SaS Gyimesi kijelentéseit a koalíciós tanács elé viszi. „Egy olyan képviselő oktatja ki és sérti meg a szlovák diplomatákat, akinek semmilyen diplomáciai tapasztalata nincs. Ez minden határon túlmegy, főleg egy olyan ember szájából, akinek először azt kellene megmagyaráznia, mi a helyzet az állampolgárságával” – mondta Richard Sulík, az SaS elnöke. A koalíciós párt vezetője arra is emlékeztet, hogy a kormány átalakításakor Gyimesi nem adta az aláírását Eduard Heger (OĽaNO) új miniszterelnöknek, és szerinte a fellépése rosszabb, mint bármelyik ellenzéki képviselőé.

Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár pedig még a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában hasonlította Gyimesi lépéseit a külföldi érdekeket képviselő, államellenes tevékenységet folytató ügynökök ténykedéséhez. „Ha valaki azért fizetné őt, hogy valódi diverzáns tevékenységet folytasson a saját országa ellen, akkor ez pont így nézne ki” – mondta Klus. A műsorvezető azon kérdésére, hogy ebben az ügyben konkrét gyanút is megfogalmaz-e Gyimesivel szemben, az államtitkár úgy válaszolt: „Természetesen, nézzék meg, mit művel ez az ember az utóbbi hónapokban!” Klus hozzátette, szerinte Gyimesi egyetlen célja, hogy nemzetiségi feszültséget keltsen.

Gyimesi: Állok elébe
Gyimesi az SaS vezetőjének nyilatkozatára reagálva lapunknak elmondta, áll elébe a konfrontációnak. „Remélem, hogy a koalíciós tanácsnak ezen az ülésén ott lesz Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter és Martin Klus államtitkár úr is, hogy szemtől szembe meg tudjuk beszélni az ügyet” – mondta a képviselő, és hozzátette, a TA3 televíziós műsorában Klus nem állt ki vele vitázni. Gyimesi azt hétfőn nem tudta megmondani, mikor kerül sor a koalíciós tanács ülésére. Az SaS elnökének azon utalására, mi szerint tisztázatlan az állampolgársága, a képviselő lapunknak elmondta, csak szlovák állampolgársága van.

Gyimesi még korábban a közösségi oldalán határolódott el Klusnak attól a kijelentésétől, melyben párhuzamot vont közte és a külföldi ügynökök között. „Ezekkel az állításokkal Klus úr megerősítette hungarofóbiáját, mivel már korábban a szlovákiai magyar közösséget biztonsági kockázatnak nevezte” – utalt a képviselő az államtitkárnak arra a kijelentésére, amikor a szlovákiai állampolgársági törvény körüli helyzetet Klus a kelet-ukrajnai, a dél-oszétiai és az abháziai szituációhoz hasonlította.

Budapesti látogatás
Ahogy arról beszámoltunk, Igor Matovič pénzügyminiszter és Gyimesi múlt héten pénteken Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel annak érdekében, hogy egy magyar akkreditált laboratórium vizsgálja meg a Szlovákiába érkezett orosz vakcinaszállítmányt. A magyar miniszterelnök és a tárcavezető segítséget ígért Szlovákiának. Gyimesi a találkozó után kijelentette, az egyeztetés sikerének előfeltétele volt, hogy azon a budapesti szlovák nagykövet ne vegyen rész.

Ivan Korčok külügyminiszter hétfőn délután újfent elutasította, hogy a szlovák diplomácia a belpolitikai harc színterévé váljon, és elhatárolódott a diplomatákat ért bírálatoktól. „A szlovák külügyi szolgálat nem avatkozik bele a politikai döntésekbe” – mondta a tárcavezető azzal, hogy ennek hazai és külföldi megkérdőjelezése jelenti számára a problémát. „Nem szeretném, ha ez megismétlődne” – mondta Korčok. Egyben élesen visszautasította Gyimesi bírálatát, mi szerint ő maga, vagy az államtitkára, Klus hungarofób lenne. „Ezt kikérem magamnak” – mondta, és arról beszélt, ha egy másik ország érdekében cselekszik valaki, az nem azonos azzal, hogy az illető egyben a szlovákiai magyar kisebbség nevében is cselekszik.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter hétfőn ugyancsak arról beszélt, nem tartja helyesnek, hogy az egyes szereplők kihagyják a szlovák diplomáciai szolgálatot az útjaikból.

Juraj Krúpa (OĽaNO), a parlament védelmi bizottságának vezetője Gyimesi kijelentéseit szokatlannak nevezte. „Nem gondolom, hogy ez a dolog jól sikerült volna” – mondta, és hozzátette, nem tudja, hogyan került a képviselő a budapesti delegációba. „A jövőben az ilyen dolgokat el kellene kerülnünk” – zárta.

Az immár a pénzügyminisztérium élén álló Matovič budapesti útját közös nyilatkozatban ítélték el egykori szlovák diplomaták. Szerintük az egykori miniszterelnök megalázta a szlovák diplomáciát, megszegte a nemzetközi kapcsolatok szabályait, figyelmen kívül hagyta a kompetenciákat meghatározó törvényt és ártott az ország jó hírnevének is. Az aláírók között van Peter Weiss is, aki hosszú évekig Szlovákia budapesti nagykövete volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?