Egy Toyota Corolla szívszorongató története

Corolla
Pozsony |

Ahogy idősödöm, azt vettem magamon észre, egyre inkább vonzódom a régi dolgok, a történetek és a történelem iránt. Nincs ez másképp az autókkal sem. 

Az egyik oldalon ott vannak a csúcstechnológiákkal felszerelt méregdrága járgányok, melyek azt mutatják, holt tartunk ma, és milyen irányba mozdulhat el az autóipar, a másikon pedig a régi autók, az oldtimerek, a veteránok, a maguk történetével, életútjával. S ez utóbbi kategóriába tartozik ez a Toyota Corolla is, amely végigkísérte egy japán család életét.

Masayuki Watanabe 21 éves volt, amikor megvette élete első Corolláját, a modell második generációját. Azt hitte, élete során számtalan autót fog lecserélni, ám a sors végül úgy hozta, hogy ma is ugyanez a járgány parkol a háza előtt, bár tény, ehhez nem kis erőfeszítésre volt szükség.

Corolla

A cunami

2011. március 11-én a 40 éves Corolla, úgy mint mindig, Watanabe házának nyitott garázsában parkolt a Miyagi prefektúrában található Minami Sanrik városkában. Míg nem használta, pokrócokkal takarta be gondosan az autót, hogy megvédje a karosszériát az időjárás viszontagságaitól. Legborzasztóbb rémálmában sem gondolhatta, hogy az ellen, ami néhány percen belül bekövetkezik, a pokróc, a garázs fala, az épület, sőt a cunami ellen gondosan kiépített védőfal se fogja megvédeni. 

A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés hat percig tartott, ám olyan hullámokat idézett elő, amelyek 700 km/órás sebességgel zúdultak Japán partvidéke felé, amelyet nyolc perccel később értek el. Az óriási katasztrófában több mint 16 ezer ember vesztette életét és további 2600-at soha nem találtak meg. Az ország történetének egyik legnagyobb természeti csapása mérhetetlen anyagi károkat okozott, a cunami becslések szerint több mint 200 000 gépkocsit tett tönkre. 

Watanabe és családja a csodával határos módon menekült meg, időben sikerült eljutniuk a város magasabb fekvésű részeire, a házuk, minden tulajdonukkal viszont odaveszett. Három nap után, mondhatni ugyancsak a csodával határos módon Watanabe több mint háromszáz méterrel a házának eredeti helyétől megtalálta a Corolláját. A járgányt teljesen megrongálta a tengervíz, az autó ajtóit nem lehetett kinyitni, értelemszerűen a motor sem reagált. Úgy tűnt, ez lesz a Corolla életútjának a vége, de nem. Bár Watanabe eszébe sem jutott az esetleges restaurálás ötlete, mivel számos oldtimer- és veteránklub tagja volt, barátai és ismerősei meggyőzték, hogy tegyen egy próbát autója megmentésére. Önerőből nem tudták volna finanszírozni a javítást, ám miután nyilvánosságra hozták a tönkretett Corolla fényképeit, s miután a fotókat az Old Timer japán magazin is lehozta, a járgány megmentésébe szinte az egész ország bekapcsolódott. Nagyon sok öreg Corolla tulajdonosa saját autójából szerelte ki a nehezen beszerezhető alkatrészeket, s küldte el Watanabének. Ennek köszönhetően szállíthatták a Corollát egy elhagyatott műhelybe, ahol megkezdődött az autó újraélesztése. 

A munkálatok 2014-ig zökkenőmentesen haladtak, ám az év májusában a műhelyben tűz ütött ki, amely nemcsak az autó metálfényezését tette tönkre, hanem számos műanyag alkatrészt is, amelyek a további munkálatokra voltak elkészítve. Ez is hatalmas csapás volt, hiszen a második generációs Corollákhoz csak nagyon kevés pótalkatrész van. Az autót átszállították a szomszédos városba, s egy másik műhelyben ismét nekiláttak a munkának. 

Corolla

Egy szimbólum

2016 márciusában, öt évvel a pusztító cunami után a Corolla végre úgy nézett ki, mint új korában. A járgány probléma nélkül abszolválta a Watanabe szülővárosába vezető négyórás utat. A 45 éves Corolla eredeti tulajdonosához való visszatérésének óriási visszhangja volt Japánban, az eseményt még az állami közszolgálati NHK tévécsatorna is élőben közvetítette. 

A javításhoz szükséges minden egyes alkatrészt ingyen, adományokból sikerült beszerezni, a javításon részt vevő szerelők is ingyen dolgoztak szabadidejükben csak azért, hogy a Corolla ismét üzemképes állapotba kerüljön. Az autó új, 311-es számú rendszámot kapott, utalva a természeti katasztrófa dátumára. Bár csak egy autóról van szó, Japánban mégis annak a szimbólumává vált, hogy a segítőkészségnek és az együttérzésnek köszönhetően nagyon sokat elérhetünk. Tán nem csoda, hogy Watanabe állítja: míg él, soha nem fogja eladni a Corolláját. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?