Ne hagyjuk, hogy a stressz hasson a beleinkre

emésztés illusztráció

A stressz és egyéb negatív érzelem, mint például a jelenlegi koronavírus-járvány bizonyíthatóan hat az emésztésünkre: felborul szervezetünk egyensúlya, s nemcsak testi, hanem lelki problémák is adódhatnak. Hogyan vélekedik a gasztroenterológus és a pszichológus a stressz és az emésztés kapcsolatáról?

Agy-bél tengely

„A stressz az idegvégződések útján hat az emésztésre, amit agy-bél tengelynek is nevezhetnénk. Ez a kapcsolat két irányban hat, ami azt jelenti, hogy nemcsak az érzékszerveinkkel észlelt stressz hat negatívan az emésztésünkre, hanem bélbaktériumaink egyensúlyának megbomlása is befolyásolja életminőségünket” – vélekedett Dr. Radovan Juríček gasztroen-terológus. A reakciók végtelen láncolata indul így el. Elég egy kis negatív vagy pozitív inger, és emésztésünk azonnal reagál. Ha ezt még egészségtelen életmóddal egészítjük ki, meg is alapoztuk a kellemetlen egészségi problémákat. „Ha hosszú ideig stresszben élünk, s közben nem megfelelően táplálkozunk, előfordulhat, hogy kevés szacharid, zsiradék, fehérje, ásványi anyag és vitamin kerül a szervezetbe, a tápanyaghiány pedig krónikussá válik” – figyelmeztetett dr. Miloš Bubán gasztroen-terológus, majd hozzátette: – A legtöbb bizonyíték a cink-, mész- és vashiányról van. Az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak együtt kell hatniuk, hogy az eredmény jó legyen. Az ásványi anyagok megfelelő bevitelének egyik formája az ásványvízfogyasztás, ami kedvezően hat az emésztőrendszerre. A szakemberek véleménye szerint a megfelelő folyadékpótlás az alapja a test belső egyensúlyának és a komfortérzetnek. Ilyen körülmények között a test és az emésztőrendszer helyesen működik. Ha mindezt kiegyensúlyozott étkezéssel párosítjuk, elkerüljük a kimerültséget, a fáradtságot, sőt azt is, hogy az elhanyagolt kisebb lelki zavarok depresszióvá, stresszé fajuljanak.

„A stressz váratlanul tör ránk. Jellegzetes tünete a gyomor- vagy fejfájás, a rosszullét, sőt akár rövid eszméletvesztés például egy stres?szes tanácskozás után. Ha nem szentelünk neki kellő figyelmet, gyakorivá, sőt krónikussá válik, s ez azt jelenti, hogy saját erőből már nem tudjuk megoldani” – figyelmeztetett Mária Tóthová Šimčáková pszichológus.

Egészséges test és lélek

Stresszt okoz a hosszú ideig tartó szorongás, bánkódás, helytelen táplálkozás. Lehetővé teszi, hogy káros anyagok jussanak be a szervezetbe. Ezek később jelentősen veszélyeztetik az ember testi, érzelmi és lelki egészségét. Dr. Radovan Juríček hangsúlyozta „A lelki baj okozta emésztési zavarokat úgynevezett funkciós zavaroknak nevezzük. Ilyenkor a betegnél a standard kivizsgálásokkal semmi rendellenességet nem találunk, de a beteg hosszabb ideig rossz emésztésről és ürítésről számol be. Nagyon gyakori emésztési zavar az anorexia, a bulimia, a gyomorégés, az ingerült bél szindrómája, a hasmenés. A szakember szerint lelkivilágunk befolyásolja az emésztést, ezért az egészségi problémák nem mindig csak a testet érintik. „A már említett anorexia, bulimia, vagyis az étel elutasítása vagy a túltáplálkozás olyan probléma, ami gyakran egy életen át tart. Napjainkban az elhízottságot már nem csak egészségi problémának tartják, mert kialakulása gyakran az önképzavarral, a megromlott kapcsolatokkal függ össze. A túlsúlyos szülőnek nagyobb az esélye arra, hogy ételfüggő gyereket neveljen csemetéjéből.

Ezzel tulajdonképpen előrevetíti, hogy felnőttkorában a gyerek is túlsúlyos lesz. Minden eddig ismert emésztőrendszeri betegségben szenvedő ember állapota romlik, ha stresszben él. Az orvos elsősorban azt tanácsolja, hogy kerüljük a stresszt. Egészségünkkel nem mindig bánunk jól, elhanyagoljuk, és nem vesszük figyelembe a test és a lélek kapcsolatát” – magyarázta a szakember.

Ismét divatba jött az ivókúra

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, egyensúlyban kell lennünk. Vagyis minden tápanyaggal el kell látnunk a szervezetünket. „A tápanyagokat két csoportba osztjuk: az első az úgynevezett makrotápanyagok, amelyeket nagy mennyiségben fogyasztunk. Ide tartoznak a szénhidrátok, a fehérjék és a zsiradékok, ezek a fő energiaforrások és a fejlődés alapelemei. A másik csoportot a mikrotápanyagok alkotják: a vitaminok, ásványi anyagok, amelyekre kis mennyiségben van szükségünk, de elengedhetetlenek” – mondta Miloš Bubán. Megfelelő folyadékpótlás nélkül ez lehetetlen lenne. Erről a kérdésről rengeteg tanulmány készült, de úgy tűnik, még mindig nem tudunk róla eleget. Egy biztos: víz és ásványi anyagok nélkül testünk nem érezheti jól magát. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy megfelelő ásványvíz gyakori kis men?nyiségű fogyasztása enyhíti a gyomor savasságát. Vérbővé válik az emésztőrendszer nyálkahártyája, serkenti a gyomorsav termelődését, és meggyorsítja az élelemmel bevitt tápanyagok felszívódását. Tudjuk jól, hogy a rendszeres ürítés is enyhülést hoz, s nem csak a testnek. A víz nem hivatalos gyógyszer, amit Radovan Juríček is igazolt: „Évszázadok óta ajánlották emésztési zavarok kezelésére az ivókúrát. Amikor még nem volt gyógyszer az emésztési zavarok kezelésére, ivókúrával gyógyították a gyomorfekélyt, az eperohamot és a székrekedést. Ma se becsüljük le hát az ásványvíz gyógyerejét. Fogyasztását mindenképpen rendszeres mozgással egészíteném ki, mert ez javítja mikrobiótánkat és emésztésünket.” E folyamat természetes következménye a lelki nyugalom, ami után valamennyien vágyakozunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?