BAFTA-díjak - A nomádok földje kapta a fődíjakat

A nomádok földje

Chloe Zhao A nomádok földje (Nomadland) című drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.

Az alkotás hét díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és négyet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett - a koronavírus-járvány miatt ezúttal virtuális gála formájában megtartott - BAFTA-rendezvényen.

A Nomadland nyerte a legjobb film és a legjobb fényképezés díját, Chloe Zhao kapta legjobb rendezőnek odaítélt elismerést, és a főhőst alakító Frances McDormandé lett a legjobb női főszereplő BAFTA-díja.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerésért versenyben volt Vanessa Kirby is, aki Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szerepel.

Vanessa Kirby az idei Oscar-esélyesek listáján is szerepel.

A BAFTA-díjak történetében a Kínában született, Amerikában élő Chloe Zhao mindössze a második női rendező, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat.

Az első BAFTA-díjas rendezőnő Kathryn Bigelow volt, aki tizenegy éve vehette át legjobb rendező díját A bombák földjén (The Hurt Locker) című iraki háborús drámájáért.

A vasárnap esti BAFTA-gálán a legjobb férfi főszereplő díját Anthony Hopkins nyerte a The Father című filmben nyújtott alakításáért, és ez a film kapta a legjobb forgatókönyv-adaptációért odaítélt elismerést is.

A legjobb brit film díját az Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) című alkotásnak ítélték.

A koronavírus-járvány miatt az idei BAFTA-gálát a szokásos februári időpontnál két hónappal később tartották, és a díjesélyesek közül senki nem volt jelen személyesen a londoni Royal Albert Hallban, mindannyian online közvetítésen figyelték az eredményhirdetést, és a győztesek is videókapcsolaton mondták el köszönőbeszédüket.

A vasárnap esti rendezvényen megemlékeztek Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet királynő pénteken elhunyt férjéről, aki 1959 és 1966 között a BAFTA első elnöke volt.

Az eredeti tervek szerint előre rögzített videóüzenetben üdvözölte volna a vasárnap esti díjkiosztó jelöltjeit és győzteseit Vilmos cambridge-i herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, Fülöp herceg unokája, aki 2010 óta a BAFTA elnöke. Az előzetes műsorterv szerint Vilmos a videóüzenetben elismerően szólt volna arról is, hogy a nemzetközi filmvilág milyen ellenállóképesnek bizonyult a koronavírus-világjárvány közepette.

Nagypapájának minapi halála miatt azonban ezt a műsorrészt Vilmos kérésére törölték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?