John Major: ideje, hogy Harry és Vilmos kibéküljön

Harry herceg

A nagypapájuk, Fülöp edinburghi herceg halála feletti gyász arra is alkalmat teremt Harry és Vilmos herceg számára, hogy félretegyék személyes ellentéteiket – mondta vasárnap Sir John Major volt brit miniszterelnök.

Sir John, aki 1990 és 1997 között volt az Egyesült Királyság kormányfője a Konzervatív Párt élén, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva úgy fogalmazott: a súrlódásoknak, amelyek „értesüléseink szerint” a két fiatal herceg között felmerültek, a lehető leghamarabb véget kell vetni.

„Közösek az érzelmeik, közös a nagypapájuk halála feletti gyászuk. Úgy gondolom, itt a megfelelő pillanat a kettejük közötti bármiféle nézeteltérés rendezésének, ha ilyenek léteznek” – mondta a veterán brit politikus.

John Major évtizedek óta szoros személyes kapcsolatot ápol Vilmossal és Harryvel, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő első- és másodszülött fiával.

Amikor Diana 1997-ben Párizsban autószerencsétlenség áldozata lett, az udvar kérésére az akkor már Tony Blair munkáspárti miniszterelnök vezette brit kormány Majort nevezte ki Vilmos és Harry különleges megbízatásokkal felruházott gondviselőjévé. Sir Johnt e minőségében a két – akkor még fiatalkorú – herceg jogi és adminisztratív ügyeinek intézésében illették meg eljárási és képviseleti jogok.

Harry és bátyja, Vilmos – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – az elmúlt hónapokban számos egyértelmű jel és félhivatalos beszámoló szerint eltávolodott egymástól, és viszonyuk korántsem felhőtlen.

Nem cáfolt értesülések szerint Vilmos különösen rossznéven vette, hogy öccse tavaly visszalépett a brit királyi család magas rangú tagjaként addig ellátott hivatalos feladataitól és amerikai feleségével, Meghan Markle-lal együtt az Egyesült Államokba költözött.

A kettejük közötti feszültségre Harry is egyértelmű utalást tett abban a világszerte komoly feltűnést keltő televíziós interjúban, amelyet néhány hete Oprah Winfrey-nek adott. Harry úgy fogalmazott, hogy Vilmossal fennálló viszonyára „jelenleg a távolságtartás” a jellemző, „de az idő remélhetőleg majd mindent orvosol”.

Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje pénteken hunyt el életének századik évében.

Temetésére, amely április 17-én, jövő szombaton lesz a királyi család windsori rezidenciáján, Harry herceg is hazautazik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?