Sokan mindenhez hozzáférést adnak

telefon k

Az online felhasználók csaknem egynegyede (23%-a) mindig engedélyt ad arra, hogy az alkalmazások és a szolgáltatások hozzáférjenek a mikrofonjukhoz vagy a webkamerájukhoz, derül ki a Kaspersky 15 ezer személyre kiterjedő globális felméréséből.

A webkamerával kapcsolatos általános biztonságtudatosság ugyanakkor ígéretesen magas, ugyanis tízből csaknem hat válaszadó (59%) aggódott amiatt, hogy valaki a tudta nélkül nézi őt a webkamerán keresztül, 60%-uk pedig attól tartott, hogy ez kártékony szoftveren keresztül történhet. Ez azt valószínűsíti, hogy a jövőben – a távoli munkavégzéshez és az együttműködési alkalmazások használatához való alkalmazkodás során – egyre többen fogják proaktív módon védeni a technológiai eszközeiket.

Az elmúlt évben a videókonferenciákra való hagyatkozás óriási növekedést eredményezett egyes alkalmazások, például a Microsoft Teams használatában: a 2020. júniusi adatok szerint 894%-os növekedés volt tapasztalható a 2020. februári bázishasználathoz képest. Ezzel párhuzamosan szinte globális hiány lépett fel a webkamerák piacán, rengeteg piacvezető szállító tapasztalt hatalmas mértékben megnövekedett keresletet.

Mivel ezek a technológiák és appok segítettek átvészelni a tavalyi év eseményeit mind a munka, mind a társasági élet és a szórakozási lehetőségek tekintetében, az emberek teljesen érthető módon hajlandóak voltak hozzáférést engedni az alkalmazásoknak a mikrofonjukhoz és a kamerájukhoz. Ezek az eszközök lényegében elősegítették, illetve felerősítették a hirtelen digitális átállást, aminek eredményeképpen a 25–34 év közötti korosztály 27%-a mindig engedélyezi a hozzáférést, derül ki a Kaspersky kutatásából. Ez ugyanakkor kevésbé jellemző az idősebb korosztályra: az 55 évesnél idősebb válaszadók 38%-a mondta azt, hogy soha nem engedélyez ilyenfajta hozzáférést az appok és szolgáltatások számára.

A kellő óvatosság és a modern kommunikációs eszközök nyújtotta előnyök élvezete közötti egyensúlyt úgy lehet a legkönnyebben megteremteni, ha körültekintően megvizsgáljuk az általunk használt alkalmazásokat és szolgáltatásokat, valamint az általuk kért engedélyeket. Teljesen normális például, ha egy videóhívásos alkalmazás hozzáférést kér a kamerához. Ugyanakkor, ha egy bármilyen releváns funkció nélküli alkalmazás minden megalapozott indok nélkül hozzáférést kér a mikrofonunkhoz, akkor érdemes az engedélyeket megvizsgálni.

Ezek a megállapítások nagyjából megteremtik a fenti egyensúlyt és rávilágítanak arra, hogy az emberek egyre jobban igénylik, hogy biztonságban érezhessék magukat napjaink digitális világában anélkül, hogy le kellene mondaniuk a kameráknak és az együttműködési alkalmazásoknak az új távmunkavégzéses világban játszott szerepéről.

„Nyilvánvaló, hogy sokan nincsenek azonnal tisztában a webkamera használatához és a kiberbiztonsági folyamatokhoz kapcsolódó biztonsági protokollokkal. Ugyanakkor most egy erős pozitív irányú tendenciát látunk az online biztonsággal és a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos tudatosságnövekedés terén. Ez proaktívabb fogyasztói magatartást eredményez, mint például a megelőző intézkedések meghozatala vagy az engedélyek ellenőrzése a videós és a mikrofonhoz való hozzáférés engedélyezése előtt. Számítunk továbbá arra is, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság növekedését a vállalatok által a dolgozóik számára biztosított biztonságtudatossági képzés is alátámasztja majd, különösen annak fényében, hogy az audió- és videóeszközöket ma már széles körben használják távmunkavégzéshez” – fejtette ki Marina Titova, a Kaspersky fogyasztói termékek marketingjéért felelős vezetője.

A Kaspersky a következőket tanácsolja annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat a webkamera használata közben, illetve, hogy a virtuális kommunikáció növekedését az adataikat és biztonságukat védő emberek számának ugyanolyan arányú növekedése kísérje:

  • Ruházzunk be egy egyszerű, célorientált webkamerafedélbe, amely biztosítja nyugalmunkat, ha nem használjuk a kamerát.
  • Használjunk hatékony biztonsági megoldást, amely több eszközre – számítógépre, Macre, Android- és iOS-rendszerű készülékekre – kiterjedően biztosít speciális védelmet. Vannak olyan alkalmazások amelyek védelmet nyújtanak a mikrofonhoz való jogosulatlan hozzáférés ellen.
  • Vizsgáljuk meg, hogy a jelenleg használt alkalmazásaink közül melyik rendelkezik hozzáféréssel a webkameránkhoz vagy a mikrofonunkhoz, és távolítsuk el a hozzáférést, amennyiben nincs rá szükség.
  • Azok számára, akik jobban bele szeretnének mélyedni a közösségi oldalakon online fellelhető adatok védelmébe, a Privacy Checker alkalmazását javasoljuk. Ez egy egyszerű eszköz, amely egy adott közösségi oldal minden egyes beállítását ismerteti, és tanácsot ad azzal kapcsolatban, hogyan állíthatók be különféle adatvédelmi szintek a különféle platformokon.

A Kaspersky fogyasztói informatikai biztonsági kockázatokat vizsgáló felmérésének (Kaspersky Consumer IT Security Risks Survey (Consumer ITSR)) keretében 15 070 fogyasztót kérdeztek meg a 2020 szeptember és október közötti időszakban.

(szl)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?