Több élelmiszer is drágul az üzletekben

koronavírus bevásárlás

Az idei évre az összes mérvadó elemző intézet visszafogottabb inflációval számol, ezt azonban az üzletekben alig érezzük meg. Több alapvető élelmiszert már most is drágábban kínálnak a korábbiakhoz képest, és ez még csak a kezdet.

Hogy Szlovákiában milyen irányt vesznek az árak az elkövetkező időszakban, arról legutóbb, e hét elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rukkolt elő friss előrejelzéssel. Eszerint a drágulás üteme – a tavalyi 2%-ról – idén csaknem a felére zsugorodik, vagyis alig haladja meg az 1%-ot, jövőre azonban már újra 2% felé közelít. Hasonló forgatókönyvvel jelentkezett az elmúlt hetekben a szlovák jegybank és a pénzügyminisztérium is. Branislav Žúdel, a pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének (IFP) elemzője is elismeri azonban, hogy az idei visszafogottabb infláció elsősorban az államilag szabályozott lakossági energiaárak év eleji csökkenésével magyarázható, míg az üzletek által kínált termékek többségének az ára a korábbihoz hasonló ütemben nőhet.

„Keserű” meglepetés

Több olyan élelmiszer is van, amelynek ára az átlagosnál is nagyobb ütemben nő. „A cukor ára a nemzetközi tőzsdéken például már hetek óta felfelé araszol, és ez már a szlovákiai üzletekben is érezteti a hatását. A kristálycukor kilogrammjáért jelenleg átlagosan 74 centet kérnek, hamarosan azonban a legutóbb négy éve látott, 86 cent körüli csúcsot is megostromolhatja” – mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője. A drágulás szerinte a terméssel kapcsolatos negatív várakozásokkal magyarázható.

Drágul a kenyér

„Tavaly augusztusban a párizsi Euronext tőzsdén a búza tonnáját még 180 euró körüli áron adták, mára 210 euróra nőtt. Így az sem csoda, hogy a kenyér már most is csaknem 5 centtel drágább a szlovákiai üzletekben, mint tavaly, és fokozatosan az összes pékipari termék ára megugrik” – állítja Buchláková. Szerinte itt is közrejátszik a rosszabb termés. Tavaly például csak Európában 17 millió tonnával maradt el a búzatermés az egy évvel korábbitól, miközben a világ nagy részén nő a búza iránti kereslet. „Már csak hab a tortán, hogy a kormányzati intézkedések miatt a szlovákiai pékek költségei is megugrottak” – tette hozzá Buchláková.

Támad a madárinfluenza

Ha mindez még nem lenne elég, a további drágulást a tojás sem kerülheti el. A tojásárak ugyanakkor már az elmúlt egy évben is csaknem 6 százalékkal nőttek, a tízdarabos csomagolásért így jelenleg átlagosan 1,50 eurót kérnek az üzletekben. „Az újabb várható dráguláshoz leginkább a madárinfluenza megjelenése járul hozzá. Az Európai Unió legnagyobb tojástermelőjének számító Lengyelországban emiatt például már 5,5 millió baromfit kellett elpusztítani. Ha ehhez hozzávesszük a járványügyi megszorítások okozta nehézségeket, az említett tízdarabos csomagolás átlagára már az elkövetkező hetekben 1,60 euróra nőhet” – tette hozzá Buchláková.

Az elemzők szerint ráadásul az év hátralevő részére sincsenek jó híreik. A gabonatermés alakulása a kenyér és a tojás árát is befolyásolja, márpedig a Világgazdasági Fórum legfrissebb előrejelzése szerint idén búzából is kisebb lehet a termés a tavalyinál, emiatt pedig több mint a harmadával nőhet a tőzsdei ára.

Csökkenő bevételek

Az élelmiszerek drágulása ellenére a kereskedőknek sincs túl sok okuk az örömre. Épp ellenkezőleg, a járványhelyzet miatti megszorításokat és a gazdasági visszaesést az elmúlt időszakban már azok a kereskedők is megérezték, akiknek tavaly még jól ment az üzlet.

„A szlovákiai kereskedők bevételei januárban 17, februárban pedig csaknem 15 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól, és az erőteljes visszaesést ezúttal csaknem az összes szegmensben érezni. Míg például egy évvel ezelőtt, a járvány kirobbanását követően a nagy üzletláncoknak – a pánikvásárlások miatt – még nőttek is a bevételeik, idén februárban már ezeknél is több mint 13 százalékos visszaesést mértek” – nyilatkozta lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) elemzője. A szlovákiai kereskedők helyzete szerinte csak a járványügyi szabályok fokozatos enyhítését követően javulhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?