A Szputnyik gyártója az adatok 80%-át nem bocsátotta a ŠÚKL rendelkezésére

Zuzana Baťová
Pozsony |

A Szputnyik V gyártója nem bocsátotta az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) rendelkezésére az oltóanyag értékeléséhez elengedhetetlenül szükséges adatok 80 százalékát – közölte csütörtökön Zuzana Baťová, az ügynökség igazgatója.

Baťová hozzátette: az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem lehet állást foglalni a kockázat-haszon arányt illetően. A ŠÚKL továbbra is azt javasolja, hogy Szlovákiában a regisztrált vakcinákkal oltsanak. Egyben megjegyzi, hogy a Szputnyik V klinikai vizsgálatához elengedhetetlen a hiányzó dokumentáció pótlása a gyártó részéről. A közlemény szerint továbbá a Szlovákiába érkezett vakcinákat nem lehet összehasonlítani a külföldön alkalmazottakkal, mert csak a nevük egyezik.

„A Szputnyik V gyártója ismételt felszólítás után sem küldött információkat a preklinikai vizsgálatról, a gyártásról (beleértve a hatóanyag és a kész produktum előállításáról, a vakcina stabilitásáról, a raktározás feltételeiről és a lejárati időről szóló adatokat), valamint a klinikai vizsgálatról sem. Utóbbi esetben elsősorban a megbízhatósági és hatékonysági adatokról van szó” – közölte Baťová.

A ŠÚKL megállapította, hogy az oltóanyag jól szerepelt a következő vizsgálatokon: sterilitás, apirogenitás, pH, tisztaság, szín, rendellenes toxicitás, specifikus aktivitás, látható mechanikus szennyeződések hiánya, extrahálható térfogat, a fehérjekoncentráció meghatározása, küllem. „Csupán a laboratóriumi tesztek alapján ugyanakkor nem lehetséges állást foglalni azzal kapcsolatban, mennyire hatékony és biztonságos az oltóanyag az emberekre nézve. Erre a hátralévő vizsgálatok elvégzése után sem lesz lehetőség” – tette hozzá.

Baťová arról is beszélt, hogy a dokumentumok szerint, melyeket a gyártó az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) küldött, a Szlovákiába beszállított vakcinakészítmény nem azonos azzal a kész gyógyszerrel, amelyet az EMA vizsgál. „A Lancet folyóiratban publikált preklinikai és klinikai tesztekhez használt gyártási tételek nem ugyanazokkal a jellemzőkkel és tulajdonságokkal bírnak, mint a Szlovákiába érkezett gyártási tételek” – hangsúlyozta.

Az állami ügynökség 30 hivatalosan regisztrált laboratóriummal, illetve a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központjának akkreditált laboratóriumával is együttműködött. Az elbírálási eljárás során megszólította a magyar gyógyszerügynökséget is, mivel Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol alkalmazzák az orosz vakcinát. Utóbbi azonban titoktartási szerződést kötött a gyártóval, ezért nem bocsáthatta rendelkezésre a szükséges adatokat.

A nem regisztrált vakcinát Szlovákiában a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában kezdhetnék el alkalmazni. A klinikai vizsgálat jóváhagyásához azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy a Szputnyik V gyártója eljuttassa a hiányzó dokumentációt a ŠÚKL-nak, számolva az áttanulmányozásukhoz szükséges idővel.

 Az állami ügynökség az átfogó értékelő jelentést múlt kedden továbbította az egészségügyi minisztériumnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?