WHO: az AstraZeneca és a vérrögök közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített

AstraZeneca

Az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltása és a vérrögképződés ritka formája közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

„Különleges kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy teljesen megértsük az oltás és a lehetséges rizikófaktorok közötti lehetséges kapcsolatot” – hangsúlyozták közleményükben az ENSZ egészségügyi szervezetének vakcinákkal foglalkozó szakértői.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy ezek „az igen aggasztó jelenségek nagyon ritkák”, tekintettel arra, hogy eddig közel 200 millió embert oltottak be világszerte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal.

A WHO független szakértőkből álló albizottsága, amely szerdán ülésezett, közölte: továbbra is folytatja az új adatok megvizsgálását, a jövő héten ül össze ismét, és „szükség esetén új ajánlásokat ad ki”.

A WHO-szakértők klinikai orvosokból – hematológusokból és más szakorvosokból – álló bizottság felállítását is javasolják, hogy kidolgozzák az AstraZeneca vakcinájával történt oltás után jelentkező atípusos trombózisos esetek diagnosztizálásának és kezelésének a legjobb módszereit.

Röviddel a WHO közleménye előtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jutott arra a következtésre, hogy a vérrögöket az AstraZeneca oltásának „nagyon ritka” mellékhatásának kell tekinteni, és úgy ítélte meg, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?