Mianmari puccs – További tüntetők haltak meg, kisebb robbanások rázták meg Rangunt

Mianmari puccs

A mianmari biztonsági erők lövéseket adtak le a katonai rezsim ellen tüntető tömegre szerdán, újabb legkevesebb tizenhárom tüntető meghalt és többen megsebesültek – közölte a helyi média.

Eközben több kisebb robbanás rázta meg az ország legnépesebb városát, Rangunt, lángba borult egy kínai tulajdonban lévő gyár.

A junta szerint a polgári engedetlenségi mozgalom tönkreteszi az országot.

A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amelyeket a hadsereg könyörtelenül vérbe fojt. Az elmúlt hetekben 581 tiltakozót gyilkoltak meg a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint. Az őrizetbe vettek száma megközelítette a 3500-at, túlnyomó többségük továbbra is börtönben van.

A biztonsági erők szerdán a tüntetők közé lőttek az északnyugati Kalében. Lapértesülések szerint tizenegyen vesztették életüket, többen megsebesültek, sokakat őrizetbe vettek. Néhány helyi házilag készített vadászpuskákkal vette fel a harcot. Kale lakosságának több mint fele a csin etnikai kisebbség tagja.

A hadsereg március 28-án meg akarta támadni a várost, valamint a közeli falvakat, de heves ellenállásba ütközött. A következő napok összecsapásaiban a biztonsági erők több tagja is életét vesztette.

Szerdán további két tiltakozóval végeztek a Rangunhoz közeli Bagóban.

Legalább hét kisebb robbanás rázta meg Rangunt kormányzati épületek, egy katonai kórház és egy bevásárlóközpont közelében – mondták helyiek. A ranguni amerikai diplomáciai képviselet úgy tudja, hogy házilag készített hanggránátok vagy tűzijátékok okozhatták a zajt. Az incidensnek nincsenek áldozatai.

A tűzoltóság közölte, hogy tűz ütött ki egy kínai tulajdonban lévő ranguni ruhagyárban. Áldozatokról nem érkezett hír, s a kár pontos mértékét még nem tudni.

Szintén Rangunban aktivisták felgyújtottak egy kínai zászlót, az erről készült képeket a Facebookon is közzétették.

Kína támogatja a katonai juntát.

Az előző hónapban 32 kínai érdekeltségű ranguni üzemben gyújtogattak.

A katonai kormányzatot vezető Min Aung Hlaing szerdán közölte: a polgári engedetlenségi mozgalom miatt kórházak, iskolák, hivatalok és gyárak működése lehetetlenült el. Megjegyezte továbbá, hogy a mozgalom szerinte tönkreteszi az országot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?