Rigó: A kormány jóváhagyta az önálló „műemlékek alapját”, amire semmi szükség

Rigó Konrád

Alább változtatás nélkül közöljük Rigó Konrád (Híd-platform, Szövetség) korábbi kulturális államtitkár sajtóközleményét:

A kulturális tárca egy új közhasznú alapot hoz létre a műemléktámogatásra - minden anyagi forrásemelés nélkül és teljesen feleslegesen. A műemlékek támogatáspolitikája teljesen más jellegű, mint a filmek, művészet vagy éppen a nemzetiségek kultúrájának támogatása. Itt priorizálásról és a következetes szakmai ellenőrzésről beszélünk a kellő anyagiak mellett. Ez a minisztérium és az állami politika dolga. Szakmai intézménynek pedig ott a Műemlékvédelmi Hivatal. Így ha dolgát a minisztérium nem győzi, akkor egy újabb hivatal létrehozásával maximum a hozzá nem értését próbálhatja elfedni, főleg, ha lényegesen nem növeli meg a műemlékekre fordított támogatási keretet sem. Nem mellesleg ez a lépés nincs összhangban azzal a műemlékfelújítási stratégiával sem, amelyet egy évvel azután dolgoztunk ki a minisztériumban, hogy megdupláztuk a műemlékékekre fordított állami kerettámogatást. Szlovákiának nincs szüksége erre a hivatalra, arra viszont igen, hogy a miniszter asszony közölje megszerzi-e a 3,5 millió eurót, amit elvesztett és ami a munkanélküliek várfelújításba való bekapcsolására kell idén és minden évben.

Rigó Konrád annak a programnak a leállítása miatt, amelyben munkanélküliek bevonásával lehetett műemlékeket felújítani, már korábban felszólította a kulturális tárca vezetőjét, hogy az új kormányban találja meg a műemlék felújító programhoz szükséges 3 és fél millió eurót. A korábbi államtitkár szerint ugyanis ez a projekt kiváló példa volt arra, hogy a kultúra és a kreatív ipar hogyan tud új munkahelyeket teremteni. Nem beszélve. arról, hogy a járvány idején sok ember számára éppen a várfelújító program biztosította az egyetlen bevételi forrást.

A kulturális tárca teljes költségvetése a műemlékek helyreállítására 12 millió euró, így a munkaügyi, szociális és családügyi minisztérium kasszájából erre a célra szánt további 3 és fél milliós eurós kiesést hatalmas hibának tartja. Ezért szólította fel a kulturális minisztert, hogy mondja meg, szeretné-e folytatni ezt a projektet, esélyt adva ezzel a munkanélkülieknek és a felújításra váró műemlékeinknek. Rigó szerint Milanová asszony ezt a hibát csakis azzal orvosolhatja, ha a leállított programot vagy a helyreállítási tervbe vagy az európai uniós alapok következő programozási időszakába sorolja be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?