A ŠÚKL nem foglal állást a Szputnyikkal kapcsolatban

Szputnyik V

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) a szükséges tanúsítványok hiánya miatt nem foglalhat állást azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a Szuptnyik V vakcina alkalmazása, illetve hogy ezek közül melyik van túlsúlyban. Az indoklás szerint a gyártó nem bocsátott rendelkezésre minden adatot, illetve nem volt lehetőség összehasonlítani a különféle vizsgálatok keretében és az egyes országokban alkalmazott tételeket sem. A ŠÚKL erről március 30-án értesítette az egészségügy-minisztériumot, közölte Magdaléna Jurkemíková szóvivő.

„A laboratóriumi tesztek választ adnak bizonyos, a vakcina gyógyszerészeti minőségét érintő kérdésekre, de kizárólag a laboratóriumi tesztek alapján nem lehet definitíven állást foglalni az oltóanyag hatékonyságával és megbízhatóságával kapcsolatban” – hangsúlyozta Jurkemíková.

Az egészségügyi tárca korábban azt kérte az ügynökségtől, hogy foglaljon állást a Szputnyik V vakcina megbízhatóságával, hatékonyságával és minőségével kapcsolatban, továbbá hogy biztosítsa a Szlovákiába érkezett tételek laboratóriumi vizsgálatát és hajtson végre fizikai ellenőrzést a gyártás helyszínén is.

„Az állami ügynökség elbírálta a benyújtott, az oltás megbízhatóságáról, hatékonyságáról és minőségéről szóló dokumentációt, és elvégezte a fizikai ellenőrzést is a gyártás helyszínén” – közölte a szóvivő.

A ŠÚKL emellett együttműködést indítványozott a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjával a beszállított tételek laboratóriumi ellenőrzése végett. Néhány laboratóriumi teszt még folyamatban van, erősítette meg a szóvivő, aki szerint a hiányzó adatok, tanúsítványok nélkül az ügynökség nem foglalhat állást azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a Szuptnyik V vakcina alkalmazása. „Az adott vakcinával való oltás ügyében továbbra is az egészségügy-minisztériumnak kell döntést hoznia” – hangsúlyozta Jurkemíková.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője ezzel kapcsolatban kifejtette: még nincs kész a vakcinával kapcsolatos szakvélemény, három laboratóriumi teszt még folyamatban van. A tárca ezek lezárulta után ad teljes körű tájékoztatást.

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást vásárolt. Marek Krajčí (OĽANO) volt egészségügy-miniszter kivételes engedélyt adott az orosz vakcinára, annak ellenére, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyta jóvá annak alkalmazását. A Szputnyik V beszerzése feszültséget gerjesztett a koalíción belül, amely a kormány átalakításához vezetett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?