ŠÚKL: Az AstraZeneca védőoltásának előnyei felülmúlják a kockázatokat

AstraZeneca

A tromboembóliás szövődmények ritkán előforduló, súlyos esetei és az AstraZeneca társaság által előállított Vaxzevria vakcina közötti összefüggés egyelőre nincs bizonyítva, de folytatódik az intenzív vizsgálat. A védőoltás előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatokat.

Erről Magdaléna Jurkemíková, az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.

„Az állami hivatal figyelemmel kíséri az Európai Unióból (EU) jelentett eseteket, és szoros kapcsolatban van az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA), valamint a nemzeti gyógyszerügynökségekkel. A farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottság (PRAC), melyben a ŠÚKL is képviselteti magát, tovább vizsgálja a kapcsolatot a vérrögképződés ritka esetei és a Vaxzevria vakcina között” – közölte a szóvivő.

Az uniós vizsgálat eddig nem állapított meg semmilyen különleges faktort, amely növelné a szóban forgó kockázatot, legyen az kor, nem, vagy a vérrögképződés mint kórelőzmény. Az ügynökség szerint a megfigyelt esetek többsége 55 év alatti nőknél fordult elő. A legnagyobb arányban éppen ezt a csoportot oltották be a Vaxzevria vakcinával.

Szlovákiában március 1-jén kezdtek el oltani a brit-svéd AstraZeneca társaság vakcinájával. Elsőként a tanárokat és az iskolai alkalmazottakat oltották be vele. Rajtuk kívül jelentkezhettek az oltásra az elárusítók, a kalauzok és vonatmenedzserek, a tömegközlekedési járművezetők, a taxisofőrök és a jegyellenőrök is.

Az egészségügy-minisztérium még február végén elismerte, hogy az AstraZeneca vakcinája hevesebb immunreakciót válthat ki. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökséghez (ŠÚKL) is több jelentés érkezett az oltás utáni mellékhatásokról. A tárca a múlt héten kilátásba helyezte, hogy április végéig 320 000 vakcina érkezhet Szlovákiába.

A ŠÚKL közleménye szerint az AstraZeneca társaság újabban Vaxzevria néven futó vakcinájával összefüggésben jelentett leggyakoribb, kevésbé súlyos, feltételezett mellékhatások a láz, a hidegrázás, a fejfájás és az egész testre kiterjedő fájdalom, a fáradtság (influenzaszerű tünetek), a hányinger, a hányás, a hasmenés, a bőrreakciók (kiütések) és a zsibbadás. Emellett olyan súlyos feltételezett mellékhatásokról is érkezett jelentés, mint a rövidtávú eszméletvesztés, a trombózis, a tartósan magas vérnyomás, az arcideg-bénulás, az epilepsziás roham (epilepsziára kezelt páciensek esetében) és az ájulás.

Az ügynökség tájékoztatása szerint a szóban forgó vakcinából az első adagot március végéig 237 512 személy, a második adagot pedig 95 személy kapta meg. Eddig összesen 1262 feltételezett mellékhatást jelentettek, ebből 38 súlyos volt.

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) képviselője az Il Messaggero olasz napilapnak adott interjúban, melyet kedden publikáltak, kijelentette, hogy az AstraZeneca társaság vakcinája és a vérrögképződés esetei között van összefüggés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?