Eleonóra hercegnő történelmi napja

Eleonóra hercegnő

Eleonóra asztúriai hercegnő, VI. Fülöp spanyol király lánya a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő madridi Cervantes Intézetben tett látogatásával először képviselte egyedül a királyi családot.

A trónörökös mindenkit elkápráztatott, a Radiotelevisión Española (RTVE) „történelmi napról” tudósított.
Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes és Luis Garcia Montero, a Cervantes Intézet igazgatója a hazájukban már 75 ezer életet követelő koronavírus-járvány miatt védőmaszkban, de nagy reményekkel lépett ki a legnagyobb spanyol íróról elnevezett közintézmény madridi székházából március 24-én. A gránitból készült egykori városkapuhoz vezető impozáns sugárút, a Calle de Alcalá másik sarkán kisebb tömeg fogadta őket, az érdeklődők a kordonra a nemzeti lobogót, valamint az „El futuro es Leonor” („Eleonóra a jövő”) feliratot tartalmazó üzenetet terítették, mások „Te quieros Leonor” („Szeretlek, Eleonóra!”) szövegű lufi szárát tartották a kezükben.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes és Luis Garcia Montero, a Cervantes Intézet igazgatója üdvözölte a fiatal hercegnőt

A spanyol főváros egyik legszebb, a Bourbon-korszak alatt formált városrészében, a Plaza del Rey (Király tere) és a Calle de la Reina (Királyné útja) közelében álló Cervantes Intézet előtt mindenki Eleonóra asztúriai hercegnő érkezését várta a tavasz egyik első napján. Az 1991-ben alapított intézmény Miguel de Cervantes Saavedra (1547–1616) regény- és drámaíróról, költőről kapta a nevét, és tagintézményei a világ számos országában működnek a spanyol nyelv tanítása és terjesztése, illetve a spanyol nyelvű kultúra népszerűsítése érdekében. VI. Fülöp spanyol király idősebbik leányának első 2021-es hivatalos megjelenése tehát nem csak a helyszínválasztás tekintetében bizonyult szimbolikusnak: a 15 éves Eleonóra spanyol trónörökösként most, az intézet alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen képviselte először egyedül a királyi családot.

A 15 éves Eleonóra spanyol trónörökösként most, a Cervantes Intézet alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen képviselte először egyedül a királyi családot

Az egyik kedvenc márkája, a Poète spanyol divatcég – megfizethető árú – nyári ruháját viselő hercegnő a Cervantes Intézet páncélszekrényébe „letétbe” helyezte az alkotmány másolatát, valamint a Don Quijote de la Mancha egyik kiadásának vaskos példányát. A két írásos dokumentum tudatos választás eredménye: Eleonóra első hivatalos szereplésére is a madridi Cervantes Intézetben került sor, méghozzá két és fél évvel ezelőtt, amikor az akkor 40 éves alkotmány első bekezdését olvasta fel. Cervantes regényének a nemzetközi könyvnap alkalmából tartott – legutóbb virtuálisan megrendezett – éves felolvasását pedig ő kezdte a tavalyi évben, április 23-án. Idei első szereplésén felkereste a könyvtárat, később pedig a dolgozókból álló hallgatóság előtt – mikrofonnal a kezében – az elektronikus könyvtár működését dicsérte, valamint azokról a munkavállalókról érdeklődött, akik a járvány miatt nem tudtak visszatérni az országba.

A jelenlegi uralkodó ugyancsak 15 éves volt, amikor részt vett élete első jelentős önálló hivatalos programján: a későbbi Fülöp király 1983-ban a korona képviseletében egyedül utazott Kolumbiába. Említésre méltó, hogy Eleonóra azonban zsenge kora ellenére már jóval több és jelentősebb kötelezettségteljesítést vállalt, mint generációja bármelyik tagja az európai monarchiákból. Bevonása a királyi házat sújtó botránysorozattal magyarázható, hiszen a királyi pár, valamint két leányuk jó hírnevén nem esett csorba, ellenben János Károly emeritus király, valamint Inaki Urdangarin, Fülöp király sógora és Krisztina hercegnő, a király nővére közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással üzérkedés miatt a média és az ügyészség célkeresztjébe került. (Urdangarin a korrupciós ügye miatt jelenleg ötéves börtönbüntetését tölti Ávilában.) Az asztúriai hercegnő „szerepeltetésében” a nyilvánvaló PR-érdekek mellett az is szerepet játszhat, hogy a Bourbon-ház számtalan közéleti feladatának ellátására mindössze három felnőtt családtag – Fülöp király, Letícia királyné, Zsófia anyakirályné – fogható be.

Eleonóra a következő hónapokban többször is megjelenik a nyilvánosság előtt, de nyártól az UWC Atlantic College kétéves, középfokú programmal rendelkező, nemzetközi érettségit adó oktatási intézményben folytatja tanulmányait a walesi Llantwit Majorban. Nem tudni, véletlen-e, de osztálytársa lesz Ingrid Alexandra norvég hercegnő, Haakon trónörökös 17 éves leánya, a skandináv állam leendő királynője is.


Navarrai Mészáros Márton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?