Lengyelországban megkezdődött az első kötelező népszámlálás

koronavírus Lengyelország

Lengyelországban csütörtökön megkezdődött az első olyan népszámlálás, amelyen kötelezővé tették a részvételt.

A június végéig tartó cenzuson az adatgyűjtés elsősorban online megkérdezésen alapszik.

A tízévente rendezett népszámlálás a második Lengyelország 2004-es európai uniós csatlakozása óta.

A kormányzati honlapon kitöltendő kérdőív a lengyelen kívül angol, ukrán és orosz nyelven is kitölthető, ami a Lengyelországban élő külföldiek, elsősorban a népes ukrán közösség számára könnyíti meg a részvételi kötelezettség teljesítését.

A járványhelyzetre való tekintettel a „felhasználóbarát” internetes kitöltést április 15-e után telefonos megkérdezés is kiegészíti azok esetében, akik az életkoruk, egészségi állapotuk vagy technikai akadályok miatt nem élhetnek a számítógépes módszerrel.

Az online kérdőív a válaszadó személyéhez igazodik úgy, hogy az első válaszokban megadott élethelyzet alapján vezet el a következő kérdésekig. A kérdések száma ezért személyenként változhat. Másoktól részben eltérő kérdésekre válaszolnak például az ideiglenesen vagy tartósan külföldön tartózkodó lengyel állampolgárok.

A népszámlálás a március 31-én fennálló adatokat rögzíti, és a jelenlegi előírások szerint június 30-ig tart. Egy, parlamenti munkák alatt álló törvénymódosítás nyomán viszont lehetséges az adatgyűjtési folyamat meghosszabbítása szeptember 30-ig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?