BARANGOLÓ: Tegyen egy pezsdítő sétát az újjáéledő kulcsodi ágrendszerben

kulcsod
Kulcsod |

Zöldellő ártéri erdők, újjáéledő vizes ágak mentén, madárfüttyel kísérve a Csilizköz szélén barangolva Európa leghosszabb folyamához vezet az utunk. Könnyű tavaszi sétára invitáljuk Olvasóinkat a Duna Kulcsodi ágrendszerében.

A Dunaszerdahelyi járás déli csücskében található Kulcsod kivételes természeti környezetben terül el, a falun átfolyó Csiliz patak, a Határ-kanális, és a falu határában folyó Duna meghatározza a látképet.

Amazónia a Csallóközben

Egykor áthatolhatatlan őserdőhöz hasonlíthatott a Duna szárazföldi deltáját alkotó fonatos ágrendszer. A mocsarak melletti erdők fáit benövő indák biztonságos otthont teremtettek az állatvilágnak. A múlt század közepétől azonban lezárultak az ágrendszerbe vezető medrek, lényegében megszűnt a vízellátás, a kavicsos üledékek felszámolták az egykori gazdag élőhelyeket. Néhány éve a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás EU-s forrásokból hozzálátott az egyedüllő természeti örökség helyreállításához, amelynek eredményeit a városból szabadulni vágyók, és a megszállott természetjárók egyaránt élvezhetik.

Három madárfaj védelme

A természetvédelmi társulás LIFE projektje keretében a partifecske, jégmadár és a gyurgyalag védelmére fókuszált a Duna és Morva folyók mentén.

Újra utat nyitottak a víznek, és medertisztítással is élhetőbbé tették az ágrendszert, ennek köszönhetően az oxigéndús vízzel együtt a halak is visszatérhetnek a mederbe, és újra elindulnak a természetes folyamatok az ágrendszerben.

Tavaszi muzsika

Kulcsodról egy betonúton vezet az utunk a Duna töltéséhez, kijelölt parkolót ugyan nem találtunk, de néhány autó utal arra, hogy parkolóként használják az információs tábla melletti placcot. A töltésen tábla jelzi, hogy melyik irányba elindulva mit találunk. Húsz percre van a legendás Csicsói-ág, bennünket azonban az töltés melletti ártéri erdőből kiszűrődő madárfütty csábít. 

A kigyúrt földúton tábla jelzi, hogy természetvédelmi övezetben járunk, innen már csak követni kell a zöld turistajelzést a fákon, nem kell attól tartani, hogy eltévednék a csapáson. Az utunk elejét szegélyező ártéri erdőben is ébredezik a természet, apró virágok virítanak az avarban, a lombok között felderengő zöldes árnyalat jelzi a tél végét.

Csillogó víztükör

Nem kell sokat gyalogolni, hogy megpillantsuk a csillogó víztükröt, ami szinte a Dunáig kísér majd bennünket, de ne siessünk előre. Élvezzük, hogy tanúi lehetünk a természet ébredésének, hallhatjuk a fű zizegését, alig zavarja meg valami a vasárnapi idillt a poros földúton.

Az ágrendszer szigeteit körülölelő víz kékbe, máskor zöldbe vált. Egy kis hídon átkelve megfigyelhetjük, hogyan formálja a víz a partot.

Találkozó a nagy fánál

Vasárnap délutáni sétánk során mindössze egy tucat természetjáróval találkoztunk az ágrendszerhez vezető útvonalon. Utunk harmadánál már fehéren villogott a Duna víztükre. Impozáns kapuban érhetünk le Európa második leghosszabb folyamának partjához. Egy matuzsálem fa jelzi a tökéletes kilátót, ahonnan lesétálhatunk a sziklákkal övezett partra, hogy kipihenjük az ide vezető mintegy négy kilométeres séta fáradalmait. A fa alatti pihenő azonban csak köztes célpont, a folyót követve ugyanis eljutunk a Kulcsodi ágrendszer kapujába.

A partról nemcsak a Dunát csodálhatjuk meg, hanem azt is megfigyelhetjük, hogy hogyan tölti fel a folyó vize az évtizedekig vegetáló ágrendszert. A kihelyezett tájékoztató táblának köszönhetően betekintést nyerhetünk az ágrendszer történetébe, és ha szerencsénk van, akkor egy-egy teherszállító hajón kívül például különleges madarakat is láthatunk.

A nem messze lévő medvei Duna hidat kémlelve azon morfondírozunk, hogy a Csallóközből Magyarországra igyekezve eddig eszünkbe sem jutott, hogy ilyen szépségeket rejt a vidék.

Vigyázzunk rá

A Kulcsodi ágrendszer is bizonyítja, hogy a természet kis segítséggel képes talpra állni, de a beavatkozás nem mindig pozitív. Szomorúan konstatáltuk, hogy sok helyen eldobott sörös dobozok, petpalackok nyomják el a vadvirágokat. Ugyan a Duna környéke kínál annyi látnivalót, hogy több órát is eltöltsünk a parton, ha frissítőt is hozunk magunkkal, akkor a hulladékot ne felejtsük el visszapakolni a táskába. Ha a természet képes volt kiheverni a múlt sebeit, ne okozzunk újabb fájdalmakat azzal, hogy elhagyjuk a szemetet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?