A légy, a törölköző, a kutya, az aranytallér meg a Messerschmitt KR200

Vasárnap

Mese Huncutkának

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy légy. A légy az éléskamrában élt, nagyon jól érezte magát, hol egy szalonnán, hol egy kolbászon, hol pedig a kekszesdobozok tetején landolt. Megunta azonban jó dolgát, s elhatározta, hogy kiszabadul az éléskamrából, és világgá megy. Sok repdesés után sikerült egy egérlyukra akadnia, amelyen keresztül kimenekült a szabadba. Boldogan repkedett a légy a napsütésben, amikor észrevette, hogy a szemétdomb tetején egy öreg törölköző landolt. Mindjárt rászállt, s megkérdezte tőle:

Törölköző, mit csinálsz?

Itt rohadok a szeméttelepen. Életemnek semmi értelme.

Erre a légy azt felelte:

Megyek világot látni. Jössz velem, törölköző?

Igen.

Így már ketten mentek tovább. Egyszer csak meglátnak egy kapualjban egy haldokló kutyát. A légy rászállt az orrára, s megcsiklandozta. Erre a kutya kinyitotta a szemét, s megkérdezte a legyet, hogy mit akar. A légy azt felelte:

Világgá megyünk, nincs kedved velünk jönni?

A kutya feltápászkodott, és azt mondta, hogy: – De.

Most már hárman folytatták az utat. Ekkor vették észre, hogy a királyi palotába a szolgák nyolc hordó aranypénzt vittek be. A hatodikból kigurult egy aranytallér, s egyenest a kutya lábánál állt meg. A kutya mindjárt megkérdezte:

Hová mész, te pénzérme?

Meguntam a társaim közt ülni a hordóban, így elgurultam, s most itt vagyok.

Erre a légy megszólalt:

Mi világgá megyünk, nem lenne kedved velünk jönni?

Szíves, örömest!

Így most már hőseink négyen ballagtak tovább. Ekkor megláttak egy roncstelepet, ahol régi autóalkatrészek, robogóroncsok, kerekek voltak. Észrevették, hogy a roncsok között egy Messerschmitt KR200 hever. Akrillteteje betört, sárhányója behorpadt, az utastér kárpitja roncsolódott, krómalkatrészei lehullottak, festése megfakult. A légy megkérdezte tőle:

Hát te mit keresel itt?

Én itt rohadok, megöregedtem, tönkrementem, gazdám kidobott, mert berozsdásodtam.

Nem lenne kedved velünk útra kelni? – kérdezte a légy.

Szívesen mennék, de a motorom egyik hengerfeje megrepedt és rozsdás. Benzinem sincs.

Ne ijedj meg, a kutya elhúz téged – mondta a légy –, beviszünk egy benzinkútra, ahol rendbe tesznek.

Elértek a benzinkúthoz, ahol valóban rendbe is tették a kis autót, de a vándorok nem tudták kifizetni a költségeket. Ekkor előgurult az aranytallér, s megígérte, hogy mozgósítja társait, és kifizetik a költségeket.

A munkások elmosolyodtak, és útjukra engedték őket.

A kutya befeküdt a hátsó ülésre, a légy rászállt az indexkapcsolóra, a törölköző az első ülés háttámlájára feküdt, az aranytallér pedig a gázpedálra. És elindultak.

Egy sűrű erdőbe értek, ahol egy házat pillantottak meg, bementek, s megpihentek. A légy az imádott sajtjára szállt, belefúródott az egyik lyukba, és mélyen elaludt. A törölköző a ruhafogason szunyókált, a tallér az ékszeresdobozba feküdt a gyöngyök közé. A kutya az öreg kutyaólban talált helyet, a Messerschmitt a tornácon nyújtózott el.

A házra éjjeli csend borult, de közben megjöttek a tulajdonosok: a medve, a farkas és a róka. Bementek az ajtón. Keresték a villanykapcsolót, a medve a sötétben félt, és félelmében bekapott egy sajtot, amin éppen a légy ült. A légy huncut volt, a medve szájában a nyelvét és nyelvcsapját összekötözte, és megnyújtotta. A megijedt medve nagyot kiáltott, és kiköpte a legyet. Rohan a mosdóhoz, hogy szájat öblítsen, s elkapja a törölközőt, hogy megtörülközzön, de az idegent kapta el, amely nyaka köré tekeredett, és fojtogatni kezdte. Végül a törölköző a léggyel együtt kiszaladt a hátsó kijáraton a házból. A medve is menekülésre fogta a dolgot.

A róka szaladt az ékszeres dobozhoz, hogy mentse vagyonát, ekkor az aranytallér a hold energiáját felhasználva megvakította, s az rémülten rohangált a szobában. A tallér pedig társai után gurult.

A rémült róka és a farkas szintén menekülésre adta fejét, de elbotlottak a Messerschmittben, az pedig fellökte őket. A menekülők segítségért kiáltottak, akkor a kutya rájuk mordult, így világgá szaladtak a medvével együtt, mert azt hitték, hogy a házukban szellemek tanyáznak.

Vándoraink jót nevettek, előbb kifizették tartozásukat, s végül örökre elfoglalták a házat. És még máig is ott élnek, ha meg nem haltak.

Itt a mese vége, fuss el véle.

Rozsár Máté, 11 éves, Komárom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?