Ebben a betegségben haltak meg a legtöbben tavaly Szlovákiában

gyászhír

Tavaly a keringési rendszer betegsége volt a leggyakoribb halálok Szlovákiában. Több mint 27 ezer ember halt meg ennek következtében. A második leggyakoribb halálok a rák volt. Mintegy 14 ezer ember halt meg ebben a betegségben tavaly. A harmadik helyen az új típusú koronavírus-fertőzés áll, a járvány 4004 ember halálát okozta – derül ki a Statisztikai Hivatal 2020-as adataiból.

A keringési rendellenességek miatti halálozások ötéves átlagához viszonyítva körülbelül 1600-zal több haláleset történt tavaly ebből az okból. Ez hat százalékos növekedést jelent. Az utóbbi tíz évben tavaly halt meg a legtöbb férfi ebben a betegségben – közölte a Statisztikai Hivatal. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az aktív (15–64 év közöttiek) korosztály körében enyhén csökkent, a 65 év felettiek között pedig jelentősen nőtt a keringési rendellenességek miatti halálesetek száma.

A keringési rendszert érintő betegségek miatti halálozások legnagyobb mértékű növekedése az utolsó negyedévben tapasztalható. Ez szinte kizárólag a 65 és 74 év közötti korosztály érinti, a növekedés meghaladta a 30 százalékot. A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a keringési rendellenesség már régóta vezető halálok az országban. A halálesetek több mint 40 százaléka erre vezethető vissza.

A daganatos megbetegedések miatti halálozás csak az idősek körében jellemző, a produktív korú embereknél csökkenést regisztrált a Statisztikai Hivatal. Tavaly 14 ezer ember halt meg rákban, ami három százalékos növekedést jelent az előző öt év átlagához képest. „Szlovákiában a halálesetek csaknem 24 százalékát okozza daganatos megbetegedés” – közölték a statisztikusok.

A Covid-19 új kategória a halálokok között. A statisztikák szerint ez a betegség döntően hozzájárult ahhoz, hogy emelkedett a halálozási ráta. A járvány miatti halálesetek aránya közel 6,8 százalék volt. „A koronavírus-járvány miatti halálozás a járvány második hullámában emelkedett jelentősen. A Covid-19 miatt bekövetkezett halálesetek több mint 97 százaléka 2020 utolsó negyedévében következett be” – közölte Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai részlegének igazgatója.

A fertőző betegségek és a paraziták okozta megbetegedések, a húgyúti és a nemi betegségek miatti halálozás aránya tavaly az ötéves átlaghoz képest 16 százalékkal emelkedett. A statisztika azt mutatja, hogy a baleset, illetve külső körülmények által okozott halálesetek száma 13 százalékkal csökkent. A szubjektív és objektív tünetek, valamint a rendellenes klinikai és laboratóriumi eredmények alapján megállapított halálokok 12 százalékkal csökkentek. Az idegrendszeri vagy a légúti rendellenességek okozta halálozás szintén csökkent.

A több mint 59 ezer halálesetből tavaly több mint 31 ezer, azaz az esetek 53 százaléka kórházban történt, 17 ezer ember (29 százalék) otthon halt meg. „A hosszan tartó ápolásra szoruló betegek számára fenntartott létesítményekben körülbelül 1500 ember (3 százalék) halt meg” – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?